Pusteri org

Allikas: Vikipeedia
Pustertali ringkond (roheline) Lõuna-Tiroolis

Pusteri org (itaalia: Val Pusteria; saksa: Pustertal, ladiini: Val de Puster) on org Alpides, mis jookseb ida-läänesuunalisena Lienzist Ida-Tiroolis, Austrias Mühlbachini Brixeni lähedal Lõuna-Tiroolis Itaalias. Pusteri oru Lõuna-Tirooli vallad moodustavad Pustertali ringkonna.

Pusteri org[muuda | muuda lähteteksti]

Pusteri org Brunecki juures

Pusteri org paikneb periadriaatilise liitekoha lääneosas, mis eraldab Lõuna Lubjakivi Alpid Kesk Ida-Alpidest, samuti enamuse Lubjakivi Alpidest mäeaheliku keskosa kesksetest gneiss ja kiltkivi tippudest. Sillianist idas lahkub Pusteri org periadriaatiliselt joonelt (mis läheb Gaili jõe orgu) ja pöördub kirdesse Lienzi suunas.

Pool orust juhib oma veed Adige jõe kaudu läände Aadria merre; teine pool viib veed Doonau kaudu itta Musta merre. Veelahe asub madalas Toblacher Feldi (Conca di Dobbiaco) orupõhjas. Rienzi jõgi voolab Pusteri orus läände ja Drau jõgi voolab itta Ida-Tirooli. Oru idaosa Drava ülemjooksul kutsutakse Ülemiseks Pusteri oruks.

Asulad Pusteri orus paiknevad kõrgustel 750–1180 meetrit üle merepinna. Olulisemad asulad lääneorus on Toblach, Welsberg-Taisten, Olang ja Bruneck; olulisemad idaorus on Innichen, Sexten ja Sillian.

Rienzi jõe suuremad lisajõed on Antholzi oja, Ahr, Pragsi oja, Gsiesi oja, Gader, Pfundersi oja ja Lüsenbach. Pusteri oru suurim kõrvalorg on Tauferer Ahrntal. Drau suuremad lisajõed on Sexteni oja ja Villgratenbach.

Pustertali ringkond[muuda | muuda lähteteksti]

Pusteri oru kaart.

Pustertali ringkond (itaalia: Comprensorio della Val Pusteria; saksa: Bezirksgemeinschaft Pustertal) loodi 1969. aastal 26 valla ühendamisega. Selle pindala on 2071 m² ja rahvaarv üle 73 000. Selle peamine linn on Bruneck. 2001. aasta rahvaloenduse järgi kõneleb 80,96% oru elanikest emakeelena saksa keelt, 13,40% ladiini keelt ja 5,64% itaalia keelt.

Järgmised vallad kuuluvad Pustertali ringkonda:

  1. Ahrntal (Valle Aurina)
  2. Badia (Abtei)
  3. Bruneck (Brunico) (ringkonna keskus)
  4. Corvara (Corvara in Badia)
  5. Gais
  6. Gsies (Valle di Casies)
  7. Innichen (San Candido)
  8. Kiens (Chienes)
  9. La Val (La Valle) (Wengen )
  10. Mareo (Marebbe) (Enneberg)
  11. Mühlwald (Selva dei Molini)
  12. Niederdorf (Villabassa)
  13. Olang (Valdaora)
  14. Percha (Perca)
  15. Pfalzen (Falzes)
  16. Prags (Braies)
  17. Prettau (Predoi)
  18. Rasen-Antholz (Rasun-Anterselva)
  19. Sand in Taufers (Campo Tures)
  20. St. Lorenzen (San Lorenzo di Sebato)
  21. San Martin de Tor (St. Martin in Thurn) (San Martino in Badia)
  22. Sexten (Sesto)
  23. Terenten (Terento)
  24. Toblach (Dobbiaco)
  25. Vintl (Vandoies)
  26. Welsberg-Taisten (Monguelfo-Tesido)

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]