Purjetamine 2004. aasta suveolümpiamängudel

Allikas: Vikipeedia

Purjetamine 2004. aasta suveolümpiamängudel toimus 14.28. augustil Agios Kosmase olümpiapurjespordikeskuses umbes 14 km Ateena kesklinnast lõunas. Autasustamistseremooniat sai seal korraga jälgida 1600 pealtvaatajat.

Purjetamises anti välja 11 medalikomplekti. Neli oli mõeldud meestele (Mistral, Finn, 470, Star), neli naistele (Mistral, Europe, 470, Yngling) ja kolm oli avatud mõlema soo esindajatele (Laser, 49er, Tornado).

Eestlaste osalemine[muuda | muuda lähteteksti]

Eestit esindas purjetaja Imre Taveter, kes võistles Finn-klassis. Taveterile olid need teised olümpiamängud, ta võistles ka Sydney olümpiamängudel.

Imre Taveter sai viimases, 11. sõidus 18. koha, mis oli tema parim tulemus, kuid kokkuvõttes sai ta viimase, 25. koha 221 karistuspunktiga. Eelviimase koha saanud itaallasele Michele Marcesinile kaotas Taveter 20 punktiga.

Tulemused[muuda | muuda lähteteksti]

Meeste purjelaud Mistral[muuda | muuda lähteteksti]

Purjelaudur Gal Fridman võitis Mistral-klassis Iisraelile läbi aegade esimese olümpiakulla. Enne viimast sõitu oli ta teisel kohal, juhtis Ricardo Santos Brasiiliast. Brasiillane oli viimases sõidus alles 17. kohal ja jäi seetõttu medalita, poodiumile pääsesid veel olümpiatule süütaja Nikólaos Kaklamanákis Kreekast ja Nick Dempsey Suurbritanniast.

28-aastane Fridman oli varem saanud Atlanta olümpiamängudel pronksmedali ja tulnud 2002. aastal maailmameistriks. Sydney olümpiamängudele ta ei pääsenud. Enne Fridmani kulda oli alates 1952. aastast olümpiamängudel osalev Iisrael on kokku võitnud neli medalit.

Meeste Finn[muuda | muuda lähteteksti]

Suurbritannia purjetaja Ben Ainslie tuli Finnil olümpiavõitjaks. Hõbeda sai Rafael Trujillo Hispaaniast ja pronksi Mateusz Kusnierewicz Poolast.

Eelmistel olümpiamängudel Laseril kuldmedali võitnud 27-aastane Ainslie võitis 11 sõidust neli ja vaid neljas jäi ta esikolmikust välja. Kokku kogus ta 38 karistuspunkti. Ainslie oli 8 aastat tagasi Atlantas saanud Laseri klassis hõbemedali.