Puiestee

Allikas: Vikipeedia
Puiestee Pariisi peatänaval (Champs-Élysées)

Puiestee ehk allee on puudega palistatud tee (ka teed ääristav puuderida). Puiesteed on peaaegu alati rajatud puude istutamise teel.

Enamasti on puiestee (suuremalt jaolt) sirge ning puud selles on samaliigilised ja ühevanused. Ühtluse eesmärk on rõhutada maastiku perspektiivi.

Puiestee võib olla ette nähtud nii jalakäijatele (nt puiesteed parkides) kui ka sõidukitele. Viimaste hulka kuuluvad ka need puiesteed, mis on ühtlasi tänavad. Selline puiestee võib olla ka aadressikoht. Eesti keeles on puiestee lühend aadressikohana pst: näiteks aadress "Kolde puiestee 4" on lühendatult "Kolde pst 4".

Allee pole täielikult puiestee sünonüüm: kui alleeks nimetatakse vahel ka suurte põõsastega, harvem skulptuuridega ääristatud teed (nagu sfinkside allee Egiptuses, mis viib vaarao Hatšepsuti hauakambri juurde), siis puiestee on ilmselgelt seotud puudega.

Etümoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Sõna puiestee on saadud sõnadest puu ja tee, selle sünonüüm allee tuleb aga prantsuse sõnast allée, mis tähendab eelkõige pargipuiesteid. Samamoodi ei ole ka teistes keeltes sarnased sõnad alati sama tähendusega: nii kasutatakse inglise keeles puiestee kohta sõna allée, kuid ka avenue, samas kui sarnase kõlaga alley tähendab hoopis kõrvaltänavat.

Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis on puiesteid rajatud paljude mõisate juures, mõned mõisaalleed on olnud mitme kilomeetri pikkused (näiteks Olustvere ja Sangaste mõisa viivad puiesteed). Puiesteed on ka enamikus Eesti linnades (näiteks Tallinnas Sõpruse, Vabaduse, Estonia, Kaarli, Mere ja Toompuiestee, Tartus Tamme, Laulupeo ja Taara puiestee), ehkki 20. sajandi viimasest kolmandikust on uusi puiesteid rajatud harvemini.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]