Pavia kartuuslaste klooster

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib kloostrist; valla kohta vaata artiklit Certosa di Pavia vald

Certosa di Pavia kirik
Certosa di Pavia kiriku sisevaade

Pavia kartuuslaste klooster (Certosa di Pavia) asub Põhja-Itaalias 10 km Pavia linnast Milano pool Certosa di Pavia vallas.

Mungad elavad kloostris ka tänapäeval. Aastal 1947 läks see küll kartuuslaste käest üle tsistertslaste mungaordule. Kirik ja osa kloostrist on külastajatele avatud.

Kloostrit hakkas 1396. aastal ehitama Gian Galeazzo Visconti, kes kavandas selle suguvõsa mausoleumiks. Visconti soovil pidi kloostrikirik meenutama Milano hilisgooti stiilis katedraali (Milano toomkirikut). Kuid tervelt sajandi pikkuseks veninud ehitamise ajal jõudsid muutuda nii ehitusstiilid (gootika, renessanss ja barokk) kui ka ehitise omanikud: Viscontide valdused läksid Sforzadele.

Suure panuse pühakoja valmimisse andis teiste seas ka 15. sajandi meister Giovanni Antonio Amadeo, kes kasutas kiriku renessanssdekoori loomisel uudset reljeeftehnikat ja mitmevärvilisi kaunistusi. Kloostrikiriku fassaadi alumine osa on ohtralt kaunistatud pühakute, apostlite ja prohvetite kujudega, mille all asuvad Rooma keisrite medaljonreljeefid. Ülemine osa pärineb aastast 1500.

Kloostri sissepääsu taha jääb kirikusse juhtiv siseõu, kus asuvad veinikeldrid ja toidusalved. Teisel pool asub aastatel 16201625 Francesco Maria Richini poolt ehitatud Palazzo Ducale, kus asusid kloostriülema ja hertsogi eluruumid.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]