Otsene fort

Allikas: Vikipeedia
Otsene fort

Otsene fort (hollandi keeles Fort Ronduit) on fort Hollandi keskosas Põhja-Hollandi provintsis Gooise Mereni vallas Naardeni linnast põhjas.

Fort asub Naardeni kindlusest põhja pool ning Amsterdamist läände minevast riigi ühest põhimaanteest (A1) umbes 200 meetrit lõuna pool. Üle maantee põhja suunas on IJsselmeeri lõunapoolne osa Gooimeer.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Naardeni kindluslinnast põhja pool oli juba 1747. aastal reduut, mis 1786. aastal ühendati retranšmendiga linna põhikindlusvööndiga. Nende eesmärk oli kaitsta Naardeni kindlust põhja poolt Zuiderzeelt (tänapäeval IJsselmeer) ja tammiteedelt lähtuva vaenlase rünnaku eest ning Muideni kindlust idapoolse vaenlase rünnaku eest.

1815. aastal rajama hakatud Uus Hollandi Veeliin hõlmas ka nimetatud kindlustised. Aastatel 1873–1875 ehitati nende asemele uus fort, mille põhiosad olid kasemateeritud tellisehitised.

Aastatel 1914–1918 oli fort lahinguvalmis, ehkki Holland jäi lõpuks Esimeses maailmasõjas neutraalseks.

Hollandil oli 1930. aastatel kava teha võimaliku Saksamaa sissetungi puhul réduit umbkaudu Lõuna-Hollandi, Põhja-Hollandi keskosa ja Utrechti provintsi alale. Ka Otsese fordi ehitisi tugevdati ja täiendati ning sellest itta ehitati tankitõkkeid.

Tänapäeval on fort endiselt Hollandi kaitsejõudude käsutuses. Seda on oluliselt rekonstrueeritud aastatel 1986 ja 2019.

Mälestisena[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 11. jaanuarist 2013 on Otsene fort arvatud Hollandi kultuurimälestise nr 531378 koosseisu.[1]

Punker nr 599 on alates 17. augustist 2011 objekti "Uue Hollandi veeliini" koosseisus UNESCO maailmapärandi nimistu objekti kandidaat.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]