Orest Kärm

Allikas: Vikipeedia
Orest Kärm

Orest Kärm (13. mai 1902 Pärsamaa vald, Karja kihelkond, Saaremaa – arvatavasti september 1944 Haapsalu lähedal) oli eesti insener, poliitik ja majandustegelane.

Lõpetas. 1924. aastal Tallinnas Gustav Adolfi Gümnaasiumi ning 1935. aastal insenerina Tallinna Tehnikumi hüdrotehnika ja kultuurtehnika haru tööga "Projekteerida Kunda-Varudi-Vasta kõrgesoo kuivendamine ja turba kasutamine".

Töötas AS "Eesti Turbatööstused" insenerina, kui talle anti ülesandeks leida sobiv toormebaas turbatööstusele ja ühtlasi määrata briketivabriku rajamise koht. AS "Eesti Turbatööstused" põhibaasiks kujunes Ellamaa, kus Orest Kärm organiseeris 1936 esimesed freesturba katsetootmised ja teostas turba briketeerimise katseid. Freesimise juures tehtavaid teaduslikke uurimisi ja mõõtmisi juhatas Orest Kärm ning rappa oli ehitatud väike laboratoorium.

Kuna Ellamaa raba oli väike, läks Kärm uurima Tootsi jaama lähistel asuvat Pööravere turbasood ja 1937. aasta 21. juulil otsustati AS "Eesti Turbatööstused" erakorralisel peakoosolekul heaks kiita juhatuse ettepanek Pööravere briketitehase rajamiseks.[1]

1. maist 1940 oli Tallinna turbatööstuse juht.

Nõukogude okupatsioonivõimu teenistuses[muuda | muuda lähteteksti]

Johannes Varese valitsuse teedeministriks sai ta 21. juuni 1940 ilmselt Aleksander Jõeääre kaudu, kes teda Nigol Andresenile soovitas.

1940. aasta lõpul sai temast tänu tema tehnilistele teadmistele Johannes Lauristini valitsuses Eesti NSV Rahvakomissaride Nõukogu kommunaalmajanduse rahvakomissar alates 25. augustist 1940 kuni aprillini 1941, mil ta asendati tööga toimetulematuse pärast Algus Raadikuga.

Orest Kärm tabati septembri alguses 1944 Riguldis, viidi peagi Haapsallu ja hukati Saksa okupatsioonivõimude poolt.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lev Suni, Raivo Suni. "Ameerika Tootsi rabas". 2009. Lk 41

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]