Olemisratas

Allikas: Vikipeedia

Olemiseratas (sanskriti keeles bhavacakra; paali keeles bhavacakka; tiibeti keeles srid pa’i ‘khor; hiina keeles 有輪 youlun; jaapani keeles u’rin) on üks budismi keskseid sümboleid, mis kujutab kannatusterikast suletud ringina pöörlevat olemasolu sansaaras. Olemisratast nimetatakse ka sansaara mandalaks, mis illustreerib sõltuvusliku tekkimise (sanskriti keeles pratītyasamutpāda) õpetust.

Ratta sisemisel ringil kujutatakse üksteisel sabast kinni hoidvaid siga, madu ja kukke, kes sümboliseerivad vastavalt kolme põhilise meelemürgirumaluse, viha ja iha – sõltuvuslikku tekkimist.

Teisel ringil on kujutatud kuut olemasolu valdkonda: jumalaid, asuraid, inimesi, loomi, preetasid ja põrguolendeid. Sündimist esimeses kolmes peetakse heaks sünniks, sündimist viimases kolmes aga halvaks. Kõiki kuut valda iseloomustab kannatus ning teo ja teovilja seaduse toime. Vaid sündimine inimesena annab võimaluse vabaneda sansaarast ja jõuda nirvaanasse.

Olemisratas

Olemasoluratas sisaldab mõnes variandis esimese ja teise ringi vahel veel üht ringi, mis on jaotatud kaheks: ühel poolel on kujutatud sansaaras kannatavaid inimesi, teisel poolel sellest vabanenud kõrgematesse seisunditesse jõudnud olendeid.

Mandala välimisel ringil kujutatakse piltidena sõltuvusliku tekkimise ahela kahtteist lüli:

  1. kepiga teed kobav pime naine (teadmatus);
  2. anumaid vormiv pottsepp (moodustajad);
  3. ahv (teadvus);
  4. merd ületav paat (nimi ja kuju);
  5. tühi maja kuue aknaga (kuus võimete valda);
  6. armuühe (kokkupuude);
  7. silma tabanud nool (tunne);
  8. janu kustutamine (janu);
  9. vilja järele haaramine (kippumine);
  10. rase naine (olemasolu);
  11. sünnitamine (sünd);
  12. kaeblev rauk (vanadus ja surm).

Kogu ratas on hirmsa koletise, aega sümboliseeriva Kāla hammaste ja küüniste vahel.

Olemisrattast väljaspool ja sellest kõrgemal osutab Buddha seadmuserattale, mis sümboliseerib kannatuste lakkamise ja virgumiseni viivat kaheksaosalist teed.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Käesolevas artiklis on kasutatud "Ida mõtteloo leksikoni" materjale.