Oiva Toikka

Allikas: Vikipeedia
Oiva Toikka 1958. aastal

Oiva Kalervo Toikka (29. mai 1931 Viiburi22. aprill 2019 Helsingi) oli soome klaasikunstnik.

Ta on peamiselt tuntud tänu Soome firmale Iittala kujundatud klaasnõudele. Nooruses keraamikat õppinud Toikka liikus hiljem edasi klaasikunsti juurde. Klaasnõude kõrval on Toikka peamiselt tuntud tänu 1971. aastast alates valmistatud Iittala klaaslindudele. Toikka kujundatud esemeid valmistatakse Nuutajärvi klaasitehases.

Toikka töötas edukalt ka muudes valdkondades. Ta oli lavakujundaja ja kostüümikunstnik, tehes eelkõige koostööd soome lavastaja Lisbeth Landefortiga; viimastel aastatel oli ta seotud ka mitme Soome rahvusooperi lavastustega. Ühtlasi on ta aastate jooksul loonud mitmeid kangadisaine Marimekko kollektsioonidele.

Toikka loomingut uurinud Jack Dawson näeb seda pigem mõjutatuna üldisematest klaasikunstis valitsevatest suundumustest, mitte niivõrd Põhjamaade kunstist. Toikka ise on kaasaegse kunsti asemel seostanud oma loomingut varasemate ajastute esteetikaga, öeldes selle määratlemiseks: ""Barokne" on minu loomingu kirjeldamiseks väga täpne sõna – on ju üks selle algseid tähendusi "korrapäratu kujuga pärl"."

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Alfons Hannes (mit Beiträgen von Wolfgang Kermer und Erwin Eisch): Die Sammlung Wolfgang Kermer, Glasmuseum Frauenau: Glas des 20. Jahrhunderts; 50er bis 70er Jahre. Schnell & Steiner, München, Zürich, 1989 (= Bayerische Museen; 9) ISBN 3-7954-0753-2, p. 56-58.
  • Birds by Toikka 2008. Publication of the Iittala Group, Helsinki, 2008.
  • Oiva Toikka Glass and Design. Jack Dawson. Werner Söderström, 2007.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]