Nunne tänav

Allikas: Vikipeedia
Kaart
Kaart
Vaade Pikalt tänavalt, vasakul Nunne tänava haljak Toompea nõlval
Baltic Hotel Imperial, Nunne 14

Nunne tänav on tänav Tallinna vanalinnas. See algab Pikalt tänavalt, ristub Laia, Väike-Kloostri ja Suur-Kloostri tänavaga ning lõpeb Balti jaama juures, kus Toompuiestee ja Rannamäe tee kokku saavad.

Aastatel 19501987 kandis tänav Vaksali tänava nime.

Tänava pikkus on umbes 380 meetrit.

Tänava Toompea poolsel nõlval, Nunne tänava ja Laia tänava ristumiskohas asub Nunne tänava haljasala ehk Kitseaed, kus asub Jaan Koorti skulptuur "Metskits".

Nunne tänav ja NUKU teatri hoone, Nunne 4/8 // Lai 1/3

Nunne tänava äärsel Toompea tugimüüril Patkuli trepi juures asub 22. augustil 2013 avatud ja René Reinumäe loodud Boriss Jeltsini bareljeef.[1]

Hoone Tallinnas Nunne ja Kloostri tänava nurgal, Nunne tänav 18 / Suur-Kloostri tänav 22
Nunne tänava äärsel Toompea tugimüüril, René Reinumäe Boriss Jeltsini bareljeef Patkuli trepi juures ja Patkuli trepp

Hoonestus[muuda | muuda lähteteksti]

Nunne tänaval asuvad:

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tänav sai nime Tallinna all-linnast loodes asunud Tallinna Mihkli nunnakloostrilt; tänava ja Toompea kõrgendiku vahelisel alal asus Nunnavärav koos eelväravatega, mille ehitised lammutati lõplikult 1868. aastal. Nunne tänav Tallinnas on kandnud ajalooliselt nimetusi – Nunna tn; nunnawärrawa ulits; saksa keeles Süsternstraße, Systernstraße, Cystern-Straße, Schwesternstraße, Ritter-Strasse, Süsterstraße; alamsaksa keeles susterstrate; ladina keeles platea sororum, vicus monialium, platea monialium, juxta moniales, platea sanctimonialium; vene keeles Нунне, ул., Систернская ул., Сестринская ул., Цистернпортская ул. [4]

1490. aastal ehitati Nunne värava juurde seek[5] nn Uus hospidal (saksa k. Das neue Sekenhaus). Uue hospidal hoonestik koosnes hospidalist, ühest elumajast ja kahest aidast. Uus hospidal paiknes kitsal maaalal Toompea nõlva all Nunne ja Laia tänava ristumiskohal[6].

Nunne tänaval asus ajalooline Nunne värav

Nunne tänaval asus ajalooline Nunne värav. Osa Nunnaväravast lammutati 1820. aastal ning selle säilinud osas asus 19. sajandil hobupostijaam. 1864. aastal tasandati värava taga asunud vallikraav ja muldkindlustused. Linna arenemisel ja laienemisel ning 1870. aastal valminud Balti Raudtee Selts raudteevaksalile sujuva liikluse kindlustamiseks (läbipääs Nunna väravat kaudu linnast välja oli väga väike, kitsas ja pime) müüdi 1868. aastal värav lammutamiseks maha ning lammutati. Kuid ka Nunna värava lammutamine ei taganud piisavat läbipääsu Balti vaksalini, mistõttu tehti Suur-Kloostri tänaval linnamüüri läbimurdega ka uus väravaava.

Eesti NSV ajal asus Nunne tänav 12/14 hoones võõrastemaja ehk hotell Balti ja Vaksali tänaval ka Balti vaksali õllesaal[7].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tallinnas avati Jeltsini bareljeef ERR, 22.08.2013
  2. Kaladega kõrbenud Manitski ehitab vanalinnas, www.ohtuleht.ee, 3. juuni 1999
  3. Eduard Vildega seotud paigad ja aadressid Tallinnas., kirjanduskeskus.ee, (vaadatud 18.12.2022)
  4. Nunne tn, http://www.eki.ee/, EKI KNAB: Eesti – Eesti Keele Instituut, Eesti kohanimed (vaadatud 26.06.2021)
  5. Haigla pangamajana ja hotellina., Uudisleht, nr. 180, 30 september 1934
  6. Haiglad vanas Tallinnas Esimene oli pidalitõbila, Eesti Päevaleht = Estniska Dagbladet, 12 mai 1976
  7. Balti vaksali õllekast sai peen Imperial , epl.delfi.ee, 06.11.2004

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]