Nokaut

Allikas: Vikipeedia

Nokaut (inglise keeles knockout) on mitmes võitlusspordis (eriti poksis) ühe võistleja seisund, kus teine võistleja on ta pikali löönud ning ta ei suuda teatud kindlaks määratud aja jooksul püsti tõusta või edasi võistelda. Nokaut lõpetab matši ning tähendab vastase nokauteerinud sportlasele võitu.

Lisaks poksile on nokaudi mõiste veel näiteks kikkpoksis, sportlikus vabavõitluses, karates ja teistel lööke sisaldavatel aladel.

Poksis tähendab nokaut võistleja mahalangemist, misjärel ei suuda ta kümne sekundi jooksul püsti tõusta ja võitlust jätkata. Sportlikus vabavõitluses võistleja mahalangemisel sekundeid lugema ei hakata, sest selle ala osaks on ka maadlusvõtted pikaliasendis. Nokaut kuulutatakse välja siis, kui võistleja kaotab teadvuse või ei hakka ennast vahetult pärast mahalangemist kaitsma.

Nokauti seostatakse tihti teadvuse kaotamisega. Sportlase suutmatus edasi võistelda võib tulla ka väsimusest, valust, pearinglusest vms.

Tehniline nokaut võidakse välja kuulutada ka siis, kui kohtunik, arst või võistleja ise otsustab, et võitluse jätkamine pole ohutu, näiteks saadud vigastuse tõttu.