Nice'i terroriakt 14. juulil 2016

Allikas: Vikipeedia
Nice'i terroriakt
Asukoht Promenade des Anglais, Nice, Prantsusmaa
Aeg 14. juuli 2016
Ründajad Mohamed Lahouaiej-Bouhlel
Relvastus veoauto
Hukkunuid 86
Vigastatuid 434
Veoauto Renault Midlum, mille sarnast kasutati terrorirünnakus

Nice'i 2016. aasta terroriakt oli Prantsusmaal Nice'is Promenade des Anglais'l 14. juulil 2016 toimunud terroriakt, mille käigus kihutas 31-aastane Tuneesia päritolu Mohamed Lahouaiej Bouhlel veoautoga Bastille' vallutamise aastapäeva tähistanud rahvamassi[1].

Tunnistajate sõnul tegi auto 2 km jooksul siksakke, et ohvrite arvu suurendada[2]. Prantsuse politsei avas auto peatamiseks selle pihta tule ning lasi autojuhi maha. Rünnakus hukkus 86 inimest[3] ja 434 sai vigastada. Vastutuse rünnaku eest võttis ISIS.

15. juulil 2016 nimetas president François Hollande toimunut islamistlikuks terroriaktiks ja teatas, et Prantsuse õhujõud alustavad ISISe pihta õhulööke[4] ning riigis kehtinud eriolukorda pikendatakse kuue kuu võrra[5]. Valitsus kuulutas välja kolmepäevase leina ning kutsus avalikkust reservväelastega liituma[6].

Rünnakus hukkunute seas oli ka kaks Eesti kodanikku ning veel kaks Eesti kodanikku ja üks Eesti resident, kes on Vene Föderatsiooni kodanik, said vigastada ja viidi haiglaravile.[7]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]