Nena

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib lauljast; Brasiilia jalgpalluri kohta vaata artiklit Nena (jalgpallur).

Nena during Münchner Sommernachtstraum (2013)
Nena (2008)

Nena (sünninimega Gabriele Susanne Kerner; sündinud 24. märtsil 1960 Hagenis) on saksa laulja. Nena on ka selle aastatel 19821987 tegutsenud ansambli nimi, kus Nena laulis.

Nena kasvas üles Hageni lähedal Breckerfeldis ja elas hiljem Hagenis. Ta sai hüüdnime Nena kolmeaastaselt, kui oli koos vanematega Hispaanias puhkamas (hispaania keeles tähendab sõna niña tüdrukut).

1979. aastal kutsuti ta ansambli The Stripes lauljaks. Ta esines Nena Kerneri nime all. Bänd ei saavutanud märkimisväärset edu ja läks varsti laiali.

1981 kolis Nena Lääne-Berliini, kus asutas omanimelise bändi. Seal mängisid veel kitarrist Carlo Karges, klahvpillimängija Jürn-Uwe Fahrenkrog-Petersen ja bassimängija Jürgen Dehmel. 1982 ilmus nende esiksingel "Nur geträumt", mis sai Saksamaal otsekohe hitiks, kui ansambel oli seda esitanud telesaates "Musikladen". See jõudis Saksa popmuusika edetabelis teisele kohale.

1983. aastal tuli ansamblil välja album "Nena", millel olid singlid "Leuchtturm" ("Tuletorn") ja "99 Luftballons" (inglise keeles "99 Red Balloons"; "99 õhupalli"). Viimast neist saatis tohutu rahvusvaheline edu: see tõusis esikohale Austraalias, Austrias, Hollandis, Iirimaal, Kanadas, Rootsis, Saksamaal, Suurbritannias, Šveitsis ja Uus-Meremaal, teiseks USA-s ja neljandaks Norras. Laulu ingliskeelne pealkiri on "99 Red Balloons", ehkki originaalis pallide värvi ei mainita.

Väljaspool Mandri-Euroopat ja Jaapanit ei olnud Nenal enam ühtegi hittsinglit ja sellepärast peetakse teda USA-s ja Suurbritannias ühehititäheks. Suurbritannia telekanali Channel 4 vaatajad hääletasid Nena 2006 kõigi aegade ühehititähtede hulgas teisele kohale. Ta kaotas selles arvestuses Carl Douglase laulule "Kung Fu Fighting", mis ei vasta päriselt ühehititähe põhimõttele, sest Douglas on Suurbritannia Top40-s olnud koguni kohe lauluga.

Alates 1990. aastaist on Nena välja andnud palju sooloalbumeid, millest mitu sisaldab lastelaule. Ta on juhtinud mitut telesaadet, sealhulgas 1998 Saksamaa riiklikku Eurovisiooni eelvooru.

Nena on laulnud muusikafilmides ja esitanud mitmes filmi taustalaule. Viimastest tuntuim on 2006. aasta filmi "Eragon" saksakeelne dublaaž.

2002. aastal avaldas ta oma varasemad laulud uuesti plaatidel, mis tõid taas müügiedu.

2003. aastal laulis ta koos inglise laulja Kim Wilde'iga sisse kakskeelse variandi oma ansambli 1984. aastal avaldatud laulust "Irgendwie, irgendwo, irgendwann" pealkirjaga "Anyplace, Anywhere, Anytime", mis jõudis kõrgetele kohtadele Hollandi, Austria ja Saksamaa muusikaedetabelites. Laulu ingliskeelse variandi leiab ta 1985. aasta albumilt "Feuer und Flamme".

2005. aastal andis ta välja albumi "Willst du mit mir gehen?" oma uute lauludega.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Kui ansambel Nena läks 1987. aastal laiali, hakkas Nena koos elama šveitsi näitleja Benedict Freitagiga. Nad said kolm last. Vanima poja Christopher Danieli sünni ajal tegid arstid väidetavalt vea[viide?], mistõttu Nena süda sünnituse ajal isegi peatus. Poeg sündis sandina ja suri 11 kuu vanuselt. 1990. aastal sündisid kaksikud, tütar Larissa Marie ja poeg Sakias Manueli.

Praeguse elukaaslase, Stuttgardist pärit trummari ja muusikaprodutsendi Philipp Palmiga on Nenal kaks poega, Samuel Vincent (1995) ja Simeon Joel (1997). Paar elab oma nelja lapsega Hamburgis.

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Albumid[muuda | muuda lähteteksti]

Koos ansambliga The Stripes

Koos ansambliga Nena

Sooloalbumid