Näljamängud

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib romaanist; filmi kohta vaata artiklit Näljamängud (film); raamatusarja kohta vaata artiklit Näljamängud (raamatusari); filmiseeria kohta vaata artiklit Näljamängud (filmiseeria)

"Näljamängud" ("The Hunger Games") on USA kirjaniku Suzanne Collinsi romaan, mis ilmus 2008. aasta septembris.

"Näljamängud" on samanimelise triloogia esimene raamat. See on rahvusvaheline fantasy-bestseller, mida on tõlgitud 51 keelde.[1]

2012. aastal valmis Lions Gate Entertainmentil romaanil "Näljamängud" põhinev samanimeline film. Filmis mängivad peaosi Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson ja Liam Hemsworth.

Sisututvustus[muuda | muuda lähteteksti]

Romaanis jutustatakse 16-aastasest Katniss Everdeenist, kes elab postapokalüptilise maailma riigis nimega Panem ja peab osalema iga-aastastel ellujäämismängudel nimega Näljamängud. Näljamängud on Panemis üks suurimaid sündmusi, neid edastatakse üle kogu riigi. Näljamängudest peavad osa võtma üks poiss ja üks tüdruk vanuses 12 kuni 18 aastat Panemi igast kaheteistkümnest ringkonnast. Võit tähendab kuulsust ja rikkust, kaotus kindlat surma. Mängude lõpus võib ainult üks osaleja ellu jääda. Katniss astub vabatahtlikuna mängudele oma õe Prim'i eest, et teda päästa kindlast surmast.

Tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

  • Katniss Everdeen – 16-aastane neiu, kes elab 12. Ringkonnas, Serval, koos ema ja õe Primrose'iga. Tema isa hukkus söekaevanduse plahvatuses aastaid tagasi. Tal on parim sõber Gale, kellega ta käib koos metsas jahil. Katniss astub vabatahtlikuna 74. Näljamängudele oma õe eest. Ta oskab väga hästi vibu lasta ja nuga loopida.
  • Peeta Mellark – 16-aastane noormees, kes elab 12. Ringkonnas koos ema, isa ja kahe vanema vennaga. Tema perel on pagariäri. Ta on juba oma esimesest koolipäevast armunud Katnissi. Ta loositi 74. Näljamängudele poisstribuudiks. Tema tugevad küljed on maalimine, maadlemine ja raskuste tõstmine.
  • Gale Hawthorne – 18-aastane noormees. Elab 12. Ringkonnas, Serval, ema ja kolme noorema õe ja vennaga. Isa hukkus samas plahvatuses, kus Katnissi isagi. Katniss ja Gale käivad koos jahil metsas ja nad on parimad sõbrad. Ta oskab väga hästi püüniseid ja lõkse üles seada.
  • Haymitch Abernathy – 40. aastates meesterahvas. Elab 12. Ringkonnas, Võitjate külas. Ta võitis 50. Näljamängud. Sellest ajast on ta teiste tribuutide juhendaja. Lisaks on ta ka alkohoolik, aga samas väga terava mõistusega.
  • Effie Trinket – Kapitooliumi elanik, 12. Ringkonna eskort. Väga ekstravagantse välimusega.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]