Mürr

Allikas: Vikipeedia

Mürr (kreeka keeles μύρρα, ladina keeles myrrha või murra) on punakaspruun lõhnav kummivaik, Somaaliast pärineva somaalia mürripuu (Commiphora myrrha) kuivanud mahl.

Mürrina tuntakse ka järgmiste perekondadesse Commiphora ja Balsamodendron kuuluvate puude ja põõsaste mahla:

Perekonna Commiphora teine nimi on Balsamea, mis viitab palsamile. Mürripuu perekonnas on kokku umbes 50 liiki. Nad kasvavad Punase mere ääres, Indias, Madagaskaril ja Senegalis.

Somaalia mürripuu kasvab põhiliselt Somaalias, Etioopias ja Sudaanis, samuti Araabia poolsaarel. Suve lõpul täitub põõsas õitega, tüvele aga tekivad väljaulatuvad sõlmed, kust väikeste kollaste pisaratena voolab mürri. Kui need pisarad on kuivanud, kogutakse nad kokku.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Mürr on müüdi järgi nimetuse saanud Myrrha järgi, kes moondati mürripuuks. Mürripuust väljus Adonis, kes oli Myrrha ning Myrrha isa, kuningas Theiase või Kinyrase poeg. Aphrodite oli viinud Myrrha intsestini oma isaga.

Tegelikult on kreeka sõna pärit semi juurest mrr, mis väljendab mõruduse ideed (mürri lõhn on osalt mõru).

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Mürri kasutatakse krambivastaste ja ergutavate ravimite komponendina, eelkõige aga parfümeerias idamaist tüüpi parfüümide valmistamisel. Mürri lõhn tugevdab roosi lõhna sensuaalsust.

Antiikajal oli ta väga hinnatud ning kuulus juba siis parfüümide ja viiruki koostisse. Mürril on sama vana ajalugu kui viirukil. Vana-Egiptuses oli mürr üks kyphi koostisosadest ning seda kasutati ka parfüümides. Piiblis on mürr üks püha võideõli põhikomponente: Ja sina võta enesele parimaid palsameid: viissada seeklit sula mürri, ja pool osa sellest, kakssada viiskümmend seeklit, healõhnalist kaneeli, ja kakssada viiskümmend seeklit lõhnavat kalmust. (2. Moosese raamat 30:23). Eelkõige on see aga erootiline parfüüm, mida Ülemlaulus mainitakse seitse korda, näiteks salmis 1:13: Mu kallim on mulle mürrikimbukeseks, mis lebab mu rindade vahel!

Mürr oli üks andidest, mis hommikumaa targad Matteuse evangeeliumi järgi vastsündinud Jeesusele tõid: Ja nad läksid sinna kotta ning nägid Lapsukest ühes Maarjaga, Tema emaga, ja heitsid maha ning kummardasid Teda ja avasid oma varandused ning tõid Temale ande, kulda ja viirukit ja mürri. (2:11) Mürr sümboliseerib Jeesuse ristisurma, mis toob inimestele igavese elu.

Mürri kasutati viirukina matustel.

Vana-Kreekas kasutati mürri palju, sellega lõhnastati isegi veini.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]