Motörhead (laul)

Allikas: Vikipeedia
Overkill
Motörheadi singel
albumilt Motörhead
A-pool "Motörhead"
B-pool "City Kids"
Välja antud 10. juuni 1977
Formaat vinüül
Stiil hard rock
Pikkus 3:13
Autor Lemmy Kilmister
Produtsent Speedy Keen
Edetabeli koht 6 (UK Chart)
Motörheadi singlite kronoloogia
"Leaving Here"
(1977)
"Motörhead"
(1977)
"Louie Louie"
(1978)

"Motörhead" (originaalis "Motorhead") on laul, mille Lemmy Kilmister kirjutas space rock'i ansamblile Hawkwind, kuid mis andis nime tema enda bändile Motörhead. Viimane mängis laulu tuntuks pealkirja "Motörhead" all.

Laul oli viimane, mille Lemmy Hawkwindi jaoks kirjutas (varem oli ta kirjutanud näiteks ühe selle tuntuima loo "Silver Machine"). "Motorhead" ilmus esmakordselt Hawkwindi singli "Kings of Speed" B-poolel 1975. aasta alguses. Sama aasta 9. mail ilmus laul ka Hawkwindi albumil "Warrior on the Edge of Time". Ka loo originaalvariandis laulab Lemmy ning lisaks bändi enda pillidele kasutati selles viiulit.

Kui Lemmy samal aastal Hawkwindist vallandati, asutas ta uue bändi, mille nimi oli esialgu Bastard, kuid peagi nimetas ta selle ümber Motörheadiks. Nii bändi nimi kui ka sellele nime andnud laul tähendavad slängis amfetamiini tarvitajat.

Motörhead salvestas "Motörheadi" juba 1975. aastal oma debüütalbumi tarbeks, kuid et nende plaadifirma United Artists Records otsustas projekti külmutada, siis avaldati Motörheadi versioon loost alles 1977. aastal, mil ilmus Motörheadi esimene, ansambli nime kandev album. "Motörhead" anti sealjuures aga bändi teise singlina välja vahetult enne albumi enda ilmumist. Hiljem on lugu veel mitmel korral singlina avaldatud, sealhulgas 1981. aastal kontsertsalvestisena, mis jõudis Suurbritannia singlite edetabelis (UK Singles Chart) 6. kohale.

Kontsertidel mängiti "Motörheadi" küllaltki tihti 1970. ja 1980. aastatel ning taas 2010. aastatel, samas kui vahepealsel ajal oli see kavas väga harva. Hawkwind, kellele Lemmy "Motörheadi" kirjutas, on lugu esitanud ainult kolm korda.[1]

Lugu on kaverdanud Šoti alternatiivroki ansambel Primal Scream oma 1997. aasta albumil "Vanishing Point".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Setlist.fm: Motorhead by Hawkwind, vaadatud 12. aprillil 2016.
Laulu erinevad väljalasked