Merseburgi mark

Allikas: Vikipeedia
Merseburgi mark (punane) umbes 11. sajandi alguses

Merseburgi mark (saksa: Mark Merseburg) oli lühiajaline Saksa-Rooma riigi mark. See hõlmas polaabide maid kaugemal markkrahvi asukohast Merseburgis Saale jõe ääres.

Sarnaselt naabermarkide Meißeni ja Zeitziga loodi Merseburgi mark keiser Otto I poolt tohutu Marca Geronise tükeldamisel Elbe ja Saale jõgedest idas pärast markkrahv Gero surma 965. aastal. Merseburgis, mis paiknes Hassegaus Saksimaa hertsogiriigi idapiiril, oli kindlus ja Königspfalz, ehitatud kuningas Heinrich Linnupüüdja käsul umbes 919. aasta paiku.

Esimene ja ainus Merseburgi markkrahv oli Gunther, kes oli osutanud teenust, liitudes Ottoga selle Itaalia kampaanias. Kuid kui Gunther osales Baieri hertsogi Heinrich II mässus, kõrvaldati ta 976. aastal markkrahvi ametist ning kaotas oma territooriumi Meißeni markkrahvile Thietmarile. Veidi enne oma surma 982. aasta Stilo lahingus leppis Gunther keiser Otto II-ga ära ja sai oma margi tagasi.

Pärast Guntheri surma taasühendati Merseburg Meißeni ja Zeitzi markidega Meißeni markkrahvi Rikdagi võimu alla, kes ühendas seeläbi ajutiselt kogu lõunapoolse Marca Geronise, välja arvatud Saksi Idamark.

Merseburgi mark võib viidata varasemale Marca Geronisele, mille keskus oli samuti Merseburgis.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]