Marina, Kenti hertsoginna

Allikas: Vikipeedia
Marina, Kenti hertsoginna
Sünniaeg 13. detsember 1906
Surmaaeg 27. august 1968 (61-aastaselt)
Abikaasa(d) George, Kenti hertsog
Lapsed Edward, Kenti hertsog, Printsess Alexandra
Autogramm

Printsess Marina, Kenti hertsoginna (neiupõlvenimega Kreeka ja Taani printsess Marina; 13. detsember 190627. august 1968) oli Briti kuningliku perekonna liige, Kenti hertsogi abikaasa ja George V minia. Printsess Marina oli viimane välismaalasest printsess, kes abiellus kuningliku perekonna liikmega. Järgnevad pruudid on olnud inglise, šoti või saksa aristokraatiast või tavakodanikud.

Päritolu ja lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Printsess Marina sündis Kreekas Ateenas 13. detsembril 1906. Tema isa oli Kreeka ja Taani prints Nicholas ning ema Venemaa suurvürstinna Jelena Vladimirovna.

Marina ristiti 1906. aasta lõpus ning tema ristivanemad olid George V, Edward VII, Kreeka prints Andrew, Venemaa suurvürst Boris Vladimirovitš, Walesi printsess ja Saksi-Coburg-Gotha printsess Melita.

Marina perekond oli suhteliselt vaene ning oli sunnitud minema eksiili 1917. aastal, kui kukutati Kreeka monarhia. Perekond kolis Pariisi ning printsess elas mitme sugulase juures Euroopas.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

29. novembril 1934 abiellus ta Westminster Abbeys Kenti hertsogiga. Paaril oli kolm last:

25. augustil 1942 hukkus Kenti hertsog lennuõnnetuses ning Marinast sai leskhertsoginna.

Hilisem elu[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast abikaasa surma oli hertsoginna edasi kuningliku perekonna aktiivne liige, täites kuninglikke kohustusi. Ta oli Wimbledoni tennise- ja kroketiklubi kauaaegne president.

Vahetult enne oma poja abielu 1961. aastal teatas ta, et soovib kanda tiitlit "Tema Kuninglik Kõrgus printsess Marina, Kenti hertsoginna" ning mitte olla Kenti leskhertsoginna. Kuninganna andis talle selleks ka loa.

Printsess Marina suri 27. augustil 1968 Kensingtoni palees ajukasvaja tõttu.