Maasilinna laev

Allikas: Vikipeedia
Maasilinna laev vesilennukite angaarides

Maasilinna laev on Maasi külast Saaremaa vallast leitud üks Eesti vanimaid laevavrakke. Laev ehitati arvatavasti ühemastilisena ja ilma tekita umbes 1550. aasta paiku Saaremaal.

Laevavraki leidsid 1985. aastal Maasilinna ordulinnuse välisreidi vetest, Väikesest väinast meremuuseumi allveearheoloogiaklubi Viikar sukeldujad ja 1987. aastal tõsteti laev üles. Laevavrakk paigutati Illikulaiule püstitatud ajutisse ehitisse, mille otstarve oli vrakile kaitse ja konserveerimistingimuste tagamine. Konserveerimiseks kasutati tol ajal väga kaasaegset tehnoloogiat. Vettinud puit immutati polüetüleenglükooliga. Lahus surus puidust vee välja ning täitis tühjad poorid. Seejärel vrakk külmutati, et selle pikaajalise kuivamise käigus puit ei praguneks ega deformeeruks.

Maasilinna laeva pikkus võis olla umbes 15–16 meetrit ja laius 5,5 meetrit. Laeva ehitamiseks kasutati Saaremaa päritolu puitu.[viide?] Maasilinna laeva võinuks kasutada sõiduks kogu Läänemerel, ent ilmselt oli tegemist siiski vaid kohalikuks otstarbeks mõeldud transpordilaevaga. Alus on ehituslikult sarnane Soome haaksi ja Rootsi haxe tüüpi transpordilaevaga. Ta on Eestis ainuke keskajast pärinev laevaehituskunsti näide.

Maasilinna laeval on kolm erilist joont, mis eristavad teda tavapärastest selleaegsetest maailma laevaehitustest:

  • laeval on kahekordne erisüsteemiga välisplangutus, õhukesele klinkerplangutusele on peale löödud kaks korda paksem karveelplangutus;
  • laeval on vööritäävi ja kiilu ühendus kahe tapi abil, kusjuures on oskuslikult ära kasutatud kiilupuu looduslik kõver haru suure juure näol;
  • laeval on täiesti omapärane kiilu ehitus, millele analoogset pole leida terves maailmas. Maasilinna laeva kiil on kinnitatud kaarte külge eriplankudega nii, et kiilu ja põhjakaarte vahele jääb terve laeva pikkuses ca 20 cm sügavune pilsikaev.

Üheselt ei teata, mis Maasilinna laevaga juhtus, et see uppus. Võib oletada, et see hukkus vaenlase rünnaku ajal. Laeva veepealne parras põles veeliinini, mille järel täitus laev veega ja vajus põhja.

Maasilinna laev enne Tallinna toomist (2010)

Maasilinna laev oli Saaremaal Illiku laiule ehitatud ajutises hoones kuni 2010. aastani, mil ta toodi Tallinnasse. Konserveeritud vrakk koosneb laeva säilinud põhjaosast, mida ümbritseb markeeriv metallkarkass. Maasilinna laev on eksponeeritud Eesti Meremuuseumi Lennusadamas ja vastavalt meremuuseumi ning Orissaare valla koostööleppele on vallal õigus deponeerida Maasilinna laevavrakk oma leiukohta tagasi, kui valda on välja ehitatud sobivad ja kohased tingimused selle väärikaks eksponeerimiseks[1].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]