Lõbustuspark

Allikas: Vikipeedia
Linnanmäki on lõbustuspark Soomes
Luna Luna Kadrioru lõbustuspargis Tallinnas

Lõbustuspark (ka tivoli) on piiratud maa-alal tavaliselt vabas õhus paiknev lõbustusatraktsioonide kompleks, milles seda haldav ettevõte osutab tasu eest meelelahutusteenuseid.

Lõbustusparke, mis on keskendatud mingile kindlale teemale, nimetatakse ka teemaparkideks, selline on näiteks Disneyland.

Lõbustuspark asub tavaliselt püsivalt ühes kohas, aga on ka rändavaid lõbustusparke, näiteks Eestis Tivoli Tuur.

Lõbustuspargi alal võivad olla lisaks atraktsioonidele ka toitlustuskohad ja suveniiripoed.

Atraktsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Põhiosa atraktsioonidest on tavaliselt eri viisidel reisijaid sõidutavad masinad, mis asuvad vabas õhus. Osa atraktsioone võib paikneda ka lõbustuspargi alal asuvates siseruumides.

Lõbustuspargi atraktsioonide hulka võivad kuuluda karussellid, Ameerika raudtee, vaateratas, lasterong, mängu-lasketiirud ja muud atraktsioonid.

Tasumine[muuda | muuda lähteteksti]

Atraktsioonide kasutamise eest tasumiseks on kaks süsteemi, lõbustuspargid pakuvad kas ühte neist või mõlemat. Esimese süsteemi puhul maksab külastaja iga atraktsiooni kasutamise korra eest eraldi, näiteks ostab iga karussellisõidu jaoks uue pileti. Teise süsteemi puhul maksab ta alguses suurema kindlaksmääratud summa ning võib siis kasutada kõiki atraktsioone nii palju kordi kui soovib.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]