Lõbumaja

Allikas: Vikipeedia
Joachim Beuckelaer. "Lõbumaja". Õlimaal tahvlil, 1562
Lõbumaja Tšehhis
Saksa prostituut lõbumajas

Lõbumaja on seksuaalteenuseid pakkuv ettevõte.

Teisi nimetusi: bordell, avalik maja, hooramaja, litsimaja jne.

Seksuaalteenuseid võidakse pakkuda hotellides, baarides, restoranides, kohvikutes, diskoteekides, kabareedes, kasiinodes, saunades, massaažisalongides, juuksurisalongides jm. Lõbumajaks nimetatakse enamasti siiski sellist ettevõtet, kus peamine käive tuleb seksuaalteenustelt, ehkki täpne määratlus on paljudel juhtudel vaieldav.

Lõbumaju on mitut tüüpi ning mõnede puhul on täpne nimetus samuti raskesti määratletav.

  • Klassikaline lõbumaja, laiemalt tuntud enamasti filmide kaudu. Esimesel korrusel on baar/salong lõbutüdrukute ja madamiga. Teisel korrusel on ruumid seksuaalteenuste osutamiseks. Lihtsaim variant sellest on korter-lõbumaja: ühes toas on lõbutüdrukud, teises toas osutatakse seksuaalteenuseid. Viimane variant on levinud peamiselt Ida-Euroopas, sealhulgas ka Eestis.
  • Call-girl-ettevõte. Lõbutüdrukud või nende vahendajad ootavad klientide telefonikõnesid. Seksuaalteenuseid osutatakse klientide ruumides. Levinud üle kogu maailma.
  • Lõbumaja koos call-girl teenusega. Seksuaalteenuseid osutatakse nii kohapeal kui ka telefonitellimuste alusel klientide ruumides.
  • Lõbumaja ilma salongi/baarita ja madami/vahendajata. Igal lõbutüdrukul on omaette ruum. Seksuaalteenuseid osutatakse kohapeal. Levinud peamiselt Saksamaal, Belgias, Šveitsis, Hollandis ja Hiinas.
  • Go-go baar. Lõbutüdrukud või -poisid tantsivad baaris asuval laval või laudadel. Kliendid võivad lõbutüdrukuid endaga kaasa kutsuda seksuaalseks suhtlemiseks. Võimalik ka seksuaalteenuste osutamine kohapeal eraldi ruumides. Levinud Tais jm Kagu-Aasias.
  • Beer bar (õllebaar). Lõbutüdrukud teenindavad baaris. Neid on võimalik endaga kaasa kutsuda seksuaalseks suhtlemiseks. Levinud Tais, eriti Pattayas.
  • Karaoke-baar. Lõbutüdrukud või -poisid laulavad laval. Neid on võimalik kaasa kutsuda seksuaalseks suhtlemiseks. Levinud Ida- ja Kagu-Aasias; orienteeritud enamasti kohalikele elanikele, nii mees- kui naissoost klientidele.
  • Massage parlour (massaažisalong). Lõbutüdrukud istuvad klaasi taga asuval poodiumil. Kliendid võivad neid valida. Massaaži- ja seksuaalteenuseid osutatakse kohapeal eraldi ruumides. Levinud Jaapanis, Tais jm.

Eestis on seksuaalteenuste vahendamine ehk kupeldamine ehk lõbumaja pidamine seadusega karistatav kriminaalkuritegu. Rootsis on kriminaalselt karistatav ka seksuaalteenuste ostmine. Soome kaalub samasuguse seaduse vastuvõtmist lähiajal. Eestis on toimunud selleteemaline arutelu, kuid tulemusteni ei ole siiani jõutud. Maades, kus seksuaalteenuste pakkumine ja/või kasutamine on keelatud, võivad lõbumajad sageli olla seotud kriminaalsete grupeeringute tegevusaladega, inimkaubanduse ja narkootikumide müümise ja ostmisega jmt.

Tallinnas on politsei andmetel[viide?] 17 eramajas tegutsevat lõbumaja, lisaks töötab prostituute veel umbes poolesajas pealinna korteris[viide?]. Kokku on Eestis arvatavalt ligi 2000 prostituuti[viide?].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]