Loeb Classical Library

Allikas: Vikipeedia
"Loeb Classical Library" köide

"Loeb Classical Library" (lühend LCL) on Vana-Kreeka ja Rooma autorite tekstiväljaannete sari, milles vanakreeka- või ladinakeelse originaaliga kaasneb paralleeltekstina tõlge inglise keelde. Kreekakeelsete autorite väljaanded on rohelises köites, ladinakeelsete autorite väljaanded punases köites.

Sarja asutas 1912. aastal pankur ja filantroop James Loeb, kes selle väljaandmist ka rahaliselt toetas. Algselt andis sarja välja kirjastus William Heinemann & Co. Londonis, USAs vahendas seda esmalt kirjastus Macmillan, seejärel Putnam ja alates 1933. aastast Harvard University Press. 1989. aastast on sarja ainuväljaandja Harvard University Press.

Sarja esimene raamat oli Apollonios Rhodiose "Argonautika" väljaanne. Lisaks tuntud kreeka ja rooma autoreile on sarjas ilmunud ka spetsiifilisemaid ja vähem tuntud autorite väljaandeid, samuti kolm köidet papüürustekste, kreeka matemaatikute tekstide väljaanne, arhailise ladina kirjanduse fragmendid jm. Sarja iseloomustab tekstikriitilise aparaadi puudumine või nappus, mistõttu ei sobi need väljaanded tõsisema filoloogilise uurimistöö jaoks. Samas on sarjal ilmumise algusest alates suur tähtsus antiikkirjanduse populariseerimisel.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]