Khuthaisi

Allikas: Vikipeedia
Khuthaisi

[ kh'uthaisi ]
gruusia ქუთაისი (Khuthaisi)
Khuthaisi kesklinn

Pindala 70 km²
Elanikke 147 900 (2015)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 42° 15′ N, 42° 42′ E
Khuthaisi (Gruusia)
Khuthaisi

Khuthaisi (varasem, ebasoovitatav eestikeelne nimekuju Kutaissi) on linn Gruusia lääneosas Rioni jõe ääres kohal, kus jõgi jõuab mägedest tasandikule.

Linna elanike arv oli 147 635 (2014). See on suuruselt teine linn Gruusias, Imerethi keskus ning Lääne-Gruusia majanduslik ja kultuuriline keskus.

Alates 2012. aastast paikneb Khuthaisis Gruusia parlament.[2]

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Linna nimi on tuletatud gruusia sõnast khuata ('kivine').

Khuthaisi nimi on inglise keeles Kutaisi või Khuthaisi, leedu keeles Kutaisis, prantsuse keeles Koutaïssi, saksa keeles Kutaissi ja vene keeles Кутаиси.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Khuthaisi on tähtis liiklussõlm ja tööstuskeskus. Linnas toodetakse spetsiaalseid veoautosid mägiteede jaoks, väiketraktoreid, siidi, nahka, jalatseid, keemiatööstuse tooteid.

Rioni jõel, selle lisajõel Ladžanural ja Inguri jõel töötavad hüdroelektrijaamad.

Kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Linnas on mitu kõrgkooli (sealhulgas ülikool).

Khuthaisi gümnaasiumis, mis ehitati 1840, on õppinud luuletajad Akaki Tseretheli, Galaktion Tabidze ja Vladimir Majakovski, keeleteadlane Nikolai Marr ning psühholoog Dmitri Uznadze. Hoones on praegu Majakovski-nimeline keskkool.

Linnas on ajaloo-etnograafiamuuseum, helilooja Zakaria Paliašvili majamuuseum, kunstimuuseum.

Linna keskväljakul on Lado Meshišvili nimeline draamateater. Linnas on ka Zakara Paliašvili nimelise Thbilisi ooperiteatri filiaal, nukuteater ja Gruusia Filharmoonia filiaal.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Khuthaisist on teateid 6.2. sajandist eKr Kolchise riigi ajast. Ta on olnud Gruusia riigi (10. sajandist kuni 1122. aastani) ja Imerethi kuningriigi (15.19. sajand) pealinn.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Jumalaema Uinumise katedraal (Bagrati katedraal)

Ida-Gruusiast Lääne-Gruusiasse Khuthaisini viiva Imerethi maantee ääres on Surami aheliku nõlvadel asuvad külad.

Linna kohal kõrgub Gabašvili mägi. Sellelt avaneb vaade Khuthaisi vanade majade punastest tellistest katustele, mis on ümbritsetud rohelusega, sildadele ja valget värvi uuselamurajoonidele.

Linnas asuvad 10. sajandist kuni 11. sajandi algusest pärit Bagrati katedraali ehk kuningas Bagrat III kiriku varemed.

Bussijaama viiva tee ääres on Kuulsuse memoriaal, mis koosneb kolmest kompositsioonist: "Ema lein", "Viinapuud õitsevad jälle" ja "Võidusõnumi tooja". Nende autor on Merab Berdzenešvili.

Linna lähedal, madalatel metsaga kaetud mägedel on Gelati klooster, mis rajati 12. sajandi alguses. Seal asus ka Gelati Akadeemia (asutatud 12. sajandi alguses), keskaegne ülikool.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://geostat.ge/cms/site_images/_files/english/population/01%20Population%20by%20municipalities%20for%20the%20beginning%20of%20the%20year.xls, vaadatud 29.04.2016.
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 4. märts 2016. Vaadatud 1. juulil 2011.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]