Kanepi õiguslik staatus

Allikas: Vikipeedia

Kanepi õiguslik staatus erineb riigiti.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kanepi nime all müüdi 19. sajandil ravimit (tavaliselt tinktuur), mis oli populaarne inglise keelt kõnelevas maailmas. Kanepi tarvitajate hulka kuulusid 19. sajandil Rappija Jack (Jack the Ripper) , kirjandustegelane Robert Louis Stevenson ja Hašhisi klubi (Le Club des Hashishins) liikmed Victor Hugo, Alexandre Dumas, Eli Lilly jpt. .. 19. sajandi lõpus hakkas meditsiiniline kasutamine vähenema. Valu leevendamiseks tulid asemele teised (sünteetilised) ravimid nagu aspiriin.

Olukord[muuda | muuda lähteteksti]

Austria[muuda | muuda lähteteksti]

9. juulil 2008 võeti Austrias vastu seadus, mis lubab kanepit kasutada teaduslikel ja meditsiinilistel eesmärkidel. [1]

Argentina[muuda | muuda lähteteksti]

Argentina ülemkohus seadustas 25. augustil 2009 väikese koguse kanepi omamise isiklikuks tarbeks.[2]

Belgia[muuda | muuda lähteteksti]

Täiskasvanud tarvitajad on politsei ja riigi asutuste jaoks kõige väiksema prioriteediga, kui tarvitamine ei tekita ümbrusele probleeme. See tähendab avalikus kohas tarbimist, rohkem kui 3 grammi omamist või müümist. Ühe emase kanepitaime enda tarbeks kasvatamine on dekriminaliseeritud.

Eesti[muuda | muuda lähteteksti]

Kanepi käitlemine on keelatud, see tähendab, kanepi (ja selle seemnete) või sellest valmistatud narkootilise toimega preparaatide omamine, valdamine, vahendamine, tarbimine, kasvatamine, korjamine, valmistamine, tootmine, töötlemine, pakkimine, säilitamine, hoidmine, laadimine, vedu, sisse- ja väljavedu, tolliprotseduuri transiidi rakendamine, tasu eest või tasuta tarnimine kolmandale isikule. Vastutus kanepi ebaseadusliku käitlemise eest on toodud KarS § 183–190 (narkootikumidega seotud süüteod) ning NPALS § 151 (narkootiliste või psühhotroopsete ainete ebaseadusliku käitlemine väikeses koguses). Narkootikumidega seotud karistusmäärasid reguleerib Eestis karistusseadustik (§ 183–190).

Huvilistele teadmiseks, kanepi ebaseadusliku kasvatamise eest – karistatakse rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega. Sama teo eest, kui see on korduv või toime pandud grupi poolt – karistatakse ühe- kuni kümneaastase vangistusega. Väikeses koguses omamine ja tarvitamine väärtegu ning karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut või arestiga. Samuti võidakse kanepit omanud või tarvitanud isik pidada asjaolude täpsustamiseks kinni kuni 48h. Kanepit tarvitanud isik võidakse suunata ka kainenema. Tähele tuleb panna, et edasimüümise või vahendamise eest, ka alla 7,5 grammi, klassifitseeritakse kuriteoks. Kanepit on lubatud Eestis tervislikel põhjustel tarbida perearsti loal ja seda on tehtud.

Hispaania[muuda | muuda lähteteksti]

Tarbimine ja kasvatamine on dekriminaliseeritud. Müümine ja ostmine on hetkel veel kuritegu.

Holland[muuda | muuda lähteteksti]

Omamist/ostmist väikeses koguses tolereeritakse. Kanepit saab osta iga täiskasvanu spetsiaalsest poest (e. coffee shop). Müümine ja ostmine igal pool mujal on illegaalne. Väljas/õues suitsetamine on samuti keelatud. Kasvatamist ja hulgimüüki "tolereeritakse" väikeste koguste puhul (põhimõte on mitte rohkem kui 5 taime majapidamise kohta ja 5 grammi täiskasvanu kohta). Tolerantsuse suunised leiduvad "Opium acti" lisas. "Opium act" sätestab selgelt, et iga kanepi taime osa, peale seemnete, on keelustatud - see on kooskõlas mitmete rahvusvaheliste lepingutega, millele Holland on alla kirjutanud. Seepärast ei ole võimalik kanepit Hollandis legaliseerida. Seega seaduste järgi illegaalne, aga muidu lubatud.

Prantsusmaa[muuda | muuda lähteteksti]

Omamine, kasutamine ja müümine on ainult illegaalne. Enda tarbeks kasutamist tolereeritakse. Politsei vaatab tavaliselt mööda avalikus kohas tarvitamisele, kui ei tõmmata liigset tähelepanu.

Rootsi[muuda | muuda lähteteksti]

Kanepit ei nähta kerge narkootikumina. Rootsi näeb ennast narko-vaba ühiskonnana, see tähendab null tolerantsi; igasugune omamine ja tarvitamine on illegaalne. Kahtluse korral on reeglitega lubatud vahistada ja viia narkokontrolli tõestamaks tarvitamist. Politsei ametnikud on läbinud spetsiaalse koolituse "Drug Recognition Expert Training program (DRE)" ära tundmaks tarvitajat. Politsei teeb iga aasta umbes 2 miljonit testi. Kui kontrollitakse alkoholijoovet, siis tehakse ka narkotest. Pilves peaga autoga sõitmise eest võetakse juhiluba ära ja võib saada üks või enam kuud vanglat.

Karistus kanepi müümise eest on vangistus 6 kuust kuni 10 aastani, erandjuhtudel 18 aastat. Paljudes vanglates on narkoravi programmid, tihti inspireeritud tunnetusliku käitumise teraapiast. Rootsis on vähem kanepi ja teiste droogide tarvitajaid, kui teistes sarnastes riikides.

Saksamaa[muuda | muuda lähteteksti]

Samal ajal kui kanep on illegaalne, omamist üldiselt enam ei trahvita, kui ei ületata "väikest kogust". "Väike kogus" jääb 6 kuni 15 grammi vahele, sõltuvalt liidumaast. Tavaliselt politsei lihtsalt konfiskeerib kanepi. Enne 2002. aastat võeti kanepi omajalt ära juhiluba, ka siis kui ta ei juhtinud parasjagu sõidukit.

Soome[muuda | muuda lähteteksti]

Tarvitamine, kasvatamine, omamine, ostmine ja müümine on keelatud alates 1966. aastast.

Suurbritannia[muuda | muuda lähteteksti]

Kanepi kasvatamine ja kasutamine kuulutati 1928. aastal seadusevastaseks. 1971. aastal klassifitseeriti kanep B-klassi narkootikumiks. 2004. aasta jaanuaris viidi kanep üle C-klassi, põhjendusega säästa politsei tööaega tähtsamate kuritegude jaoks. Omamise ja kasvatamise eest enam ei karistatud. Levitamine jäi karistatavaks.

2008. aasta 7. mail klassifitseeris Briti valitsus kanepi tagasi B-klassi. Pärast seadusemuudatust teatas politseiülem, et nemad antud seadust täitma ei hakka. Arutu ressursside raiskamine.

Taani[muuda | muuda lähteteksti]

Kanepi tarbimist ei tolereerita. Kopenhaagenis on piirkond Christiania, kus tolereeritakse kanepit, kuid mitte kangeid narkootikume.

Venemaa[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 2003. aastast on väikestes kogustes (21 grammi) omamine lubatud.

Colorado osariik[muuda | muuda lähteteksti]

2014. aasta 1. jaanuarist on võimalik Ameerika Ühendriikides Colorado osariigis osta kuni 30 grammi marihuaanat meelelahutuslikul otstarbel. Seda aga osariigi omavalitsuse poolt litsentseeritud kauplustest ja vanusepiiranguks on 21 eluaastat.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 5. september 2008. Vaadatud 5. septembril 2008.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. "Argentina ülemkohus legaliseeris kanepi omamise". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. august 2009. Vaadatud 29. augustil 2009.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]