Kameruni lipp

Allikas: Vikipeedia

Kameruni lipp on Kameruni ametlik lipp.

Riigi- ja rahvuslipp[muuda | muuda lähteteksti]

? Kameruni riigi- ja rahvuslipp. Proportsioonid 2:3.

Kameruni praegune riigi- ja rahvuslipp võeti kasutusele 20. mail 1975. aastal. See on vertikaalsete väljadega rohe-puna-kollane trikoloor mille punase välja keskel on kollane viisnurkne täht. Roheline (PMS 341C), lootuse värv, sümboliseerib riigi lõunaosa ja selle troopilist rohelust. Kollane (PMS 116C), päikese värv, esindab põhjapiirkonda ja sealseid pruunikaskollaseid savanne. Punane (PMS 186C), iseseisvuse värv, ühendab riigi eri osad ja rahvusrühmad. Kollane täht on riigi ühtsuse sümbol.

Kameruni ajaloolised lipud[muuda | muuda lähteteksti]

Kamerun oli Ghana järel teine riik Aafrikas, kes võttis Etioopia eeskujul oma lipule panaafrika värvid ja esimese Aafrika riigina võeti eeskujuks Prantsusmaa lipp. Rohe-puna-kollaste laidudega trikoloor võeti kasutusele 1957. aastal, kui Kamerun sai Prantsusmaa koosseisus autonoomia. See lipp oli ka esialgu riigi tunnuseks, peale iseseisvuse välja kuulutamist 1960. aastal.

1. oktoobril 1961 lisati rohelisele väljale kaks kollast viisnurkset tähte, mis tähistasid riigi kahte osa, iseseisvumisel ühinenud Briti- ja Prantsusmaa Kameruni.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]