Jordan

Allikas: Vikipeedia
See artikkel See artikkel räägib jõest. Teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Jordan (täpsustus).

Jordan
Jordan

Jordan (heebrea keeles נהר ירדן (Nehar Yardén), araabia keeles الاردن، نهر (Nahr al-Urdun)) on jõgi Aasias Lähis-Idas.

Jordan algab Hermoni läänejalamilt, on 251 kilomeetrit pikk ja lõpeb Surnumeres.


Ülemjooksul voolab Jordan edelasse, läbides Hula järve, mis asub 75 km kaugusel jõe lähtest ja pisut kõrgemal merepinnast. Sellel lõigul langeb jõgi kõvasti. Pärast Hula järvest väljumist voolab Jordan kärestikulisena lõunasse Kinnereti järve, mis asub 25 km kaugusel Hula järvest ja 209 m madalamal merepinnast. Sellest väljununa voolab Jordan edasi lõunasse. Viimane osa ei ole nii järsk kui eelmised ja sellel lõigul Jordan lookleb tugevalt. Ta suubub deltat moodustades Surnumerre, mis on 408 m merepinnast madalamal. Oma keskjooksul voolab mööda vasakkaldal olevat Golani kõrgendikku. Oma alamjooksul, välja arvatud lühike lõik pärast Kinnereti järvest väljumist, moodustab Jordan Iisraeli ja Jordaania kuningriigi vahelise piiri. Alamjooksu esimesel poolel piirneb Jordan Jordaania Irbidi maakonnaga ning teisel poolel Al-Balqa maakonnaga. Alamjooksu esimesel kolmandikul piirneb Jordan Iisraeli Põhjaringkonnaga ning kahel viimasel kolmandikul juutidele kuuluva Jordani Läänekaldaga, mille sees on säilinud mõned on üksikud Palestiina omavalitsusele kuuluvad alad.

Lisajõed.

Jõed, mis ühinevad, et luua Jordani jõgi selle ülemises vesikonnas, on läänest itta:

  • Iyyon (heebrea keeles עיון Iyyon ), araabiakeelne nimi: Ajouni oja,  kas دردره Dardara või براغيث Bareighith või Beregeith , oja, mis voolab Liibanonist.
  • Hasbani (araabia: الحاصباني Hasbani , heebrea: kas שניר Snir või Hatzbani ), jõgi, mis voolab Hermoni mäejalamilt loodes, Liibanonist,  vooluhulk 118 miljonit m 3 aastas.
  • Dan (araabia keeles: اللدان Leddan või Liddan , heebrea: דן Dan ), suurim Jordani ülemjooksu lisajõgede seas vooluhulk 240–252 miljonit kuupmeetrit aastas, umbes kaks korda rohkem kui Hasbani või Banias,  
  • Banias (araabia: بانياس Baniase , heebrea: kas Baniase või חרמון Hermonini ),  jõgi, mis algab Hermoni mäe jalamilt, vooluhulk 106 miljonit m 3 aastas,  
    • Nahal Sion või Nahal Assal (heebrea) / Wadi el-'Asl või Assal (araabia) selle peamise lisajõena.
  • Yarmouk , Jordani jõe alamjooksu suurim lisajõgi, mis moodustab piiri Süüria ja Jordaania ning seejärel Jordaania ja Iisraeli vahel
  • Zarqa ,  Jordani alamjooksu suuruselt teine ​​lisajõgi.
    Lisaks on veel hulk vadisid.


Aastal 1964 rakendas Iisrael tööle tammi, mis kasutab Kinnereti järve vett. Samal aastal rajas Jordaania kanali, mis eraldab vett Jordani suurimast lisajõest Al-Yarmūkist. Al-Yarmuk on Jordaania ja Süüria piirijõgi ning Süüriagi on ehitanud reservuaare, mis koguvad Al-Yarmukist vett.

Keskkonnakaitsjad süüdistavad Iisraeli, Jordaaniat ja Süüriat Jordani ökosüsteemi kahjustamises. Tänapäeval tarvitatakse 70–90% Jordani veest inimese heaks ja veevool on võrreldes kunagisega tunduvalt vähenenud. Selle tulemusena kuivab Surnumeri kokku, selle lõunaots on juba kuivendatud ja muudetud soolatasandikeks. Samuti on Jordan oma alamjooksul väga saastunud.