Jedi

Allikas: Vikipeedia
Jedide logo
Jedide logo
Fail:Pancho Melo Jedi.jpg
Jedi meister

Jedi või jedi rüütel on seisus fiktiivses usuorganisatsioonis (mungaordus) George Lucase "Star Warsi" filmisaagas. Jedide peamised vaenlased on Sithid.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Jedid suudavad empaatiliselt suhestuda kosmilise Jõudu, mida kannavad endas peamiselt elusorganismides peituvad midikloriaanid. Jedide teine väljend on sithid, kes – tunnistades küll jõudu – püüavad erinevalt jedidest kasutada ka jõu tumedat poolt (suhestuvad jõu tumeda poolega). Siiski – jõu tumedama poole eest on hoiatanud Jedi meister Yoda: "Jõu tume pool põhjustab hirmu. Hirm põhjustab vihkamist. Vihkamine põhjustab kannatusi".

Jõu kuulamine või sellele kuuletumine annab jedile võime mõjutada midikloriaane sisaldavad eluvorme (ennustada tuleviku sündmusi, kogeda inimeste jm rasside esindajate mõtteid ja tundeid, neid mõtteid või kogemusi teatud määral mõjutada), kuid jõule kuuletumine annab ka võime suhestuda mateeriaga (kogeda selja taga paiknevate asjade liikumist, "näha" suletud silmadega, liigutada distantsilt kehalisi objekte).

Jedid kannavad ainsa relvana traditsioonilist valgusmõõka.

Mõjutused[muuda | muuda lähteteksti]

Jedi rüütlid viivad äärmuslikus fantaasias ellu populaarset kujutlust samuraidest vms ida võitluskunstide meistritest, kellel on üleinimlikud võimed, erakordne vastupidavus ning oma salajane õpetus, mille viljelemine neile nende jõu annab.

Jõu mõiste on sarnane hiina chi (nt tai chi) ja jaapani ki-ga (nt kiai), jõu tasakaalu rõhutamine osutab ilmselt käsitlusele tao-st.

Midikloriaanide kohta on väidetud, et nende käsitlus "Tähesõdades" on sarnane Gottfried Wilhelm Leibnizi käsitlusega monaadidest. Otseselt olevat George Lucas midikloriaanide mõiste loonud endosümbioosi teooriate põhjal, liites kokku kloroplasti ja mitokondri mõisted.

Seisused[muuda | muuda lähteteksti]

Jedi organisatsioonis on range seisuste süsteem.

Õpipoiss on madalaim aste ja on omistatud Jedi templisse kutsutud noorukitele kuni 13 aasta vanuseni. Õpipoisid tegelevad üheskoos ja juhendajate hoole all jedi põhioskuste omandamisega.

Padawan on lootustandev õpipoiss, kes on määratud mõne jedi rüütli isiklikuks õpilaseks, kes käib rüütliga kannupoisina kaasas ja treenib jõuga suhestumise peensusi rüütli käe all. Jedi rüütlil võib tavaliselt korraga olla ainult üks padawan.

Jedi rüütel on mitmesuguste jõuproovidega (keha, vapruse, oskuse, enesekontrolli jms proovid) rüütliseisuse välja teeninud padawan. Rüütli seisusse saab tõusta ka enda tasakaaluka sõdalaseloomuse ülesnäitamisega reaalses võitluses. Jedi rüütlitele on omane osavus võitluses valgusmõõga abil.

Jedi meister on tavaliselt mõne padawani rüütli seisuse vääriliseks kasvatanud jedi rüütel. Meistri staatuse võib teenida ära ka rüütli seisusega võrreldes keerulisemate jõuproovide läbimisega, meistri staatuse saamise otsustab enamasti Jedi Nõukogu.

Jedi Nõukogu liikmeks valitakse vakantse koha tekkimisel enamasti meistri seisuses jedisid. Liikmeks valimise printsiibiks on sageli kaalutlus, et nõukogu otsuste tegemisel oleks eksimuste vältimiseks kaasatud võimalikult erinevad vaated asjadele.

Väljavalitut iseloomustatakse jedide pärimustes kui isikut, kes toob tasakaalu jõusse. Väljavalitu vere midikloriaanisisaldus on eriti suur. Tähesõdade saagas on väljavalituks Anakin Skywalker, kes liitub jõu tumeda poolega, kuid lõpuks naaseb siiski oma poja Luke Skywalkeri toetusel ja hävitab sithide ordu tappes Imperaator Palpatine'i, surres seejärel ka ise.

Jedi usk[muuda | muuda lähteteksti]

2001. aasta andmetel märkisid paljud inimesed end rahvaloendusel üles kui jedid või jedi rüütlid. Inglismaal ja Walesis oli jedide protsent populatsioonis 0,7 (370 000 inimest), Uus-Meremaal oli jedide protsent koguni 1,5 ja ületas sellega nt budistide (1,2%) ja hindude (1,2%) osakaalu ühiskonnas.

Arvatakse, et sellise jedi-usku inimeste hulga põhjuseks oli enne rahvaloendust läbi viidud spontaanne kampaania, milles inimesed kutsusid kodanikualgatuse korras oma tuttavaid märkima peamiselt nalja pärast oma usuks "jedi".

Samas on olemas ka organisatsioone, mis tegelevad jediliku eluviisi viljelemisega pidevalt.



Jedi ordu meistri ja õpipoisi suhe
Yoda
{{{Pa}}}Krahv DookuMace Windu
Qui-Gon JinnDepa Billaba
Obi-Wan KenobiKanan Jarrus
Darth VaderLuke SkywalkerEzra Bridger
Ahsoka TanoGroguLeia Organa
Ben SoloRey

Tuntud jedisid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]