Jaani tänav

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib tänavast Tartus; teiste tänavate kohta vaata artiklit Jaani tänav (täpsustus)

Kaart
Kaart
Jaani tänav 4, Tampere maja (2007).
Jaani tn 5, Tartu Jaani kirik

Jaani tänav (saksa keeles Johannisstraße) on Tartu kesklinna tänav, mis on saanud nime tänaval asuva Jaani kiriku järgi.

Tänav saab alguse Ülikooli tänava jätkuna Ülikooli ja Gildi tänava ristist Tartu Ülikooli peahoone kõrval. Edasi kulgeb see põhja-loodesse, ristudes Munga tänavaga, seejärel paremalt Lüübeki tänavaga ja vasemalt Lutsu tänavaga ning jõuab lõpuks välja Laiale tänavale. Tänav on 210 meetrit pikk.

Jaani tänaval asub mitu arhitektuuriliselt tähelepanuväärset maja. Selle alguses paiknevad uusklassitsistlikud hooned (sh tervet kvartalit hõlmav Hugo Treffneri Gümnaasiumi hoonestu), keskpaigas gooti stiilis ehitatud Tartu Jaani kirik ning Tartu Ülikooli Rootsi-aegne peahoone, lõpus aga Tartu vanim puumaja – Uppsala maja. Tänaval asuvad 19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseum ja kunstigalerii ning majutusasutusena toimiv Tampere maja.

Püha Jaani tänavas, 1638. aastal ostetud majas asus ka ülikooli trükikoda[1], arhiiv ja raamatukogu. Ülikooli taasavamisel 1802. aastal ei asutatud trükikoda. Trükkija Grenzius valmistas ülikooli trükiseid oma eratrükikojas, mis paiknes praeguse Jakobi tänav 4 hoone kõrval. 19. sajandi lõpust kuni 20. sajandi keskpaigani täideti ülikooli tellimusi peamiselt Mattieseni trükikojas.

Jaani tänav 8, kaua kohtu- ja kinnipidamisasutuse funktsiooni täitnud hoones on tegutsenud Tartu Ülikooli eelkäija Academia Gustaviana ja Academia Gustaviana Carolina. Põhjasõja-aegsete purustuste järel rekonstrueeriti hoone 1766. aastal (ehitusmeister G. Melck) kantselei- ja kohturuumidega nn. ökonoomiamajaks, kus oli ka vangla. 19. sajandi lõpus rekonstrueeriti hoone arhitekt R. Guleke projekti järgi kolmekorruseliseks. Hoone avati kreisivanglana 1837. aastal ning suleti Tartu Politseiprefektuuri aresti- ja kainestusmajana 1990. aastate algul. 2020. aastatel on hoone kasutusel elamuna[2].

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]