Inimeste Sõrmused

Allikas: Vikipeedia

Inimeste Sõrmused on olulised esemed J.R.R. Tolkieni triloogias "Sõrmuste isand".

Inimeste Sõrmused kuulvad kahekümne Võimusõrmuse hulka. Inimestele oli võimusõrmustest antud 9 sõrmust.

Sõrmused olid valmistatud haldjaseppade poolt Eregionis u 1500. aastal Sauroni juhendamisel. Kuid haldjad ei teadnud, et need sõrmused on kurjast ning valmistatud täitma kurja nõu. Kui teised sõrmused olid valmistatud, valmistas Sauron ise salaja veel ühe sõrmuse – Võimusõrmuse, et allutada teised Sõrmused täitma oma tahet. Inimeste Sõrmused olid valmistatud, et muuta inimesed Nazguliteks – Sõrmuste Vaimudeks, kes täidavad oma isanda tahet. 1697. aastal andis Sauron 9 sõrmust üheksale mehele – kolm neist kutsusid endid numenoorlasteks. Need mehed kasutasid sõrmuste võimu, et saada rikkust, au ja kuulsust enesele.

Üheksa tegid oma kandjad nähtamatuks ning pikendasid nende eluiga. Kuid peagi sai neist kingitustest oma kandjaile needus. Nad muutusid jäädavalt nähtamatuks ning nende elu tõmmati viimseni pingule kuni elamine muutus neile talumatuks. Nendest said vaimud, nähtamatud va siis kui nad enesele mustad rüüd heitsid. Esimest korda kutsuti üheksa sõrmuse kandjaid Sõrmuste vaimudeks ehk Nazguliteks u 2251. aastal Teisel Ajastul.

Sõrmuste vaimud olid täielikult Sauroni kontrolli all ega omanud mingisugustki oma tahet. Seega oli Sauroni plaan valitseda Võimusõrmusega teisi Võimusõrmuseid kõige enam õnnestunud just inimeste puhul. Päkapikude eluiga sõrmused ei pikendanud ning päkapikud olid nii kangekaelsed, et Sauroni võim ei hakanud neile peale kuigi muutis nad ahnemaks ja sõjakaks, Haldjad aga oma sõrmuseid ei kasutanud kui Sauroni käes oli Võimusõrmus. Ainsana saigi Sauron oma täieliku võimu alla inimesed.

Nazgulitest said Sauroni võimsaimad teenrid. Nad külvadsid vägivallaga üle kõik kes neile ei allunud. Sõrmuse sõja ajal saadab Sauron Nazgulid otsima Frodot. Neid juhtis üks sõrmus ning kui Frodo selle sõrme pani siis muutus ta Nazgulitele nähtavaks.

Kui 25. märtsil 3019 Võimusõrmus hävitati siis kaotasid ka teised Võimusõrmused oma väe. Nazgulite isand on juba lahingus alistatud, kuid kaheksa ülejäänud Nazgulit süttivad Võimusõrmuse hävimise järel leekidesse, üheksa sõrmust aga hävinevad kui Bara-dur kokku langeb ja Mordor hävineb.