iPhone 5

Allikas: Vikipeedia
iPhone 5

iPhone 5 on Apple'i toodetud puutetundlik nutitelefon.

iPhone5 on tootesarja kuues põlvkond. Sellele eelnesid iPhone 2G, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 ja iPhone 4S. iPhone 5 on õhem, kergem, suurema lahutusvõimega ja 4-tollise ekraaniga. Telefon sisaldab kohandatud ARMv7 protsessorit nimega Apple A6, uuendus Apple'i mobiilsele operaatorsüsteemile iOS 6 ja LTE (n-ö 4G) tugi.

Apple tutvustas ametlikult uut nutitelefoni 12. septembril 2012. 14. septembril 2012 hakkas Apple võtma vastu eeltellimusi ja 24 tunniga oli neid kogunenud juba üle kahe miljoni. 21. septembril 2012 ületas esialgne nõudlus iPhone 5 järele olemasolevad varud ja selletõttu on nimetas Apple iPhone5-t erakordseks. Eeltellimused müüdi läbi 20 korda kiiremini kui oldi ennustatud.

iPhone5 valmistamiseks vajalikud komponendid ja tööjõud maksid kokku 207 USA dollarit, mis on 19$ rohkem kui eelmisel mudelil iPhone 4S. Näiteks iPhone5 LTS-moodul maksis 34$, 10$ rohkem kui iPhone 4S-il. iPhone5 ekraan maksis 44 USA dollarit – 7 dollarit rohkem kui tema eelkäijal. Kuid sellegipoolest oli iPhone5 kasumimarginaal tohutu, sest telefoni müüdi jaehinnaga 649 dollarit.

New Yorgi osariigis registreeritud mittetulundusühing China Labor Watch, mis tegeleb Hiina tööjõuturu jälgimise ja töötajate õiguste kaitsega, teatas, et Apple'i alltöövõtja, Taiwani ettevõtte Foxconni Zhengzhous oleva koostetehase 3–4 tuhat töötajat alustasid 5. oktoobril 2012 streiki. Streigi põhjustas see, et Apple kehtestas rangemad kvaliteedistandardid. Piirangud määrati korpusel ja tagakaanel olevatele kriimudele ning sätestati, et tootmise käigus ei tohi tootele tekkida kriimustusi, mis oleksid sügavamad kui 0,02 mm. Ühtlasi sundis tööandja inimesi töötama riiklike pühade ajal. China Labor Watchi ettekande järgi ei vastanud töötajate väljaõpe kvaliteedistandarditele ja põhjustas suure hulga toodete valmistamist, mis tegelikult ei vastanud neile standarditele. Kvaliteedikontrolliinspektorite ja tööliste vahel tekkisid kaklused. Foxconni pressiesindaja tunnistas, et ettevõttes esineb probleeme, kuid tema kinnitusel ei tee tööd üksnes 300–400 töölist ja et need konfliktid ei mõjuta tootmist. Siiski teatas Foxconni asutaja ja president Terry Gou 2012. aasta novembris, et viivitused tootmises tulenevad määratlemata takistustest seadmete koostamisel.

10. septembril 2013 esitles Apple 64-bitist nutitelefoni iPhone 5s paksusega 7,6 mm ja kaaluga 112 g. Selle operatsioonisüsteem on iOs7. Selleks on telefonil kiibid A7 ja M7[1]. Samas tutvustati A6 kiibiga iPhone 5c-d[2].

Samal päeval lõpetas Apple iPhone5 toetamise ja müügi. Seda müüdi 355 päeva jooksul. Siiski polnud see Apple'i kõige lühema müügiajaga mudel, sest originaalmudelit müüdi kõigest 347 päeva jooksul.

iPhone5 avaldamise järel esitas Samsung Apple'i vastu hagi, süüdistades teda 8 patendi rikkumises. Kohtuasja arutamine algab 2014. Kuid juba 2012. aasta augustis kaebas Apple Samsungi kohtusse, sest Samsung Galaxy S rikkuvat Apple'i patente. Minevikus on Apple protsessi Samsungi vastu võitnud, sest selle nutitelefon Galaxy Nexus leiti olevat rikkunud Apple'i patente.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]