Honda

Allikas: Vikipeedia
Honda Motor Co., Ltd.
Asutaja

Soichiro Honda

Takeo Fujisawa
Peakorter Minato, Tokyo, Japan
Tegevuspiirkond Üle maailma
Koduleht https://global.honda./

Honda (本田技研工業株式会社 Honda Motor Co., Ltd.) on Jaapani autokontsern.

Honda on tuntud eeskätt autode, mootorrataste, väikemootorite ja robotite tootmise poolest.

2004. aastal oli Honda maailma suurim mootoritootja.[viide?]

Honda oli ka esimene Jaapani autotootja, kes lõi 1986. aastal oma luksusautode brändi Acura.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ettevõtte asutas Sōichirō Honda, iseõppinud insener, kes oli täiustanud sisepõlemismootori kolbe. Ta sai Toyotaga lepingu ja hakkas selle jaoks kolbe tootma. Tehas hävis maavärinas.

Teise maailmasõja ajal ja järel oli Jaapanis bensiinist suur puudus. Isegi Honda ei saanud oma autot kasutada. Seetõttu tuli talle pähe mõte paigaldada väike mootor jalgrattale. See äratas üldsuse tähelepanu ning Honda asutas taas ettevõtte, mis seekord tootis väikesi kahetaktilisi mootoreid mopeedidele ja mootorratastele. Ta kutsus Jaapani 18 tuhande jalgrattapoe omanikke üles osalema sõjast räsitud maa majanduse taastamises ning kogus niimoodi piisavalt kapitali, et hakata tootma oma esimest mootorratast Honda Cub. See juhtus 1948 ja seda loetakse Honda sünniaastaks. Tema ettevõte kasvas kiiresti ning 1964. aastal sai sellest maailma suurim mootorrataste tootja.

1963 hakkas Honda tootma autosid. Selle aasta augustis valmis väikeveok Honda T360, millel oli väike 356 cm³ töömahuga bensiinimootor. Samal aastal tuli välja ka sportauto Honda S500, millel oli 44-hobujõuline 531 cm³ töömahuga mootor ja mis maksis 1275 USA dollarit.

Müük Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Augustis 2007 müüdi Eestis 295 uut Honda sõiduautot, kõige rohkem Honda Civicut (113). Honda oli uute sõiduautode müügi poolest Toyota järel teisel kohal.[viide?]

Mudelid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]