Hark

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on tööriistast; Eesti ansambli kohta vaata Hark (ansambel)

Erinevad hargid

Hark (murdes hang) on harali asetsevate harudega ese või esemeosa[1].

Harke[muuda | muuda lähteteksti]

  • Sõnnikuhark on universaalne mitmeotstarbeline hang. Sõnnikuhargi 4–6 ümarat, nõgusat, teritatud haru on paigutatud ühte ritta. Hargivars on umbes meetri pikkune, alt hargi juurest kerge kumerusega paremaks haaramiseks. Hargivars võib olla käepidemega või ilma.
  • Kartulihark on mõeldud kartulite ja muude juurviljade teisaldamiseks. Kartulihark sarnaneb sõnnikuhargiga, kuid ümaraid harusid on 10–16 ning need on paigutatud tihedalt. Äärmised harud on sirged, moodustades kausja tõsteriista servad. Harude otstes on ümarad metallist munad, et vältida kartulite ja juurviljade tõstmisel nende vigastamist. Hargivars on üle meetri pikk, alt hargi juurest kerge kumerusega paremaks haaramiseks. Hargivars võib olla käepidemega või ilma.
  • Aiahark on mõeldud mulla kaevamiseks peenramaal ning see kobestab mulda paremini kui labidas. Aiahargil on tavalistelt 4–5 lehtjat otsast teritatud haru. Haru laius on 10–20 mm. Hargivars on umbes meetripikkune, alt hargi juurest kerge kumerusega paremaks haaramiseks. Hargivars võib olla käepidemega või ilma.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eesti kirjakeele seletussõnaraamat, 2009. [1] (vaadatud 01.06.2013)