Hardcore punk

Allikas: Vikipeedia
Hardcore punk
Stilistiline päritolu punk rock
Kultuuriline päritolu 1980ndate USA
Instrumendid vokaal, elektrikitarr, basskitarr, trummikomplekt
Populaarsus Kõva punkmuusika skeene jääb tänapäeval enamasti underground.
Allžanrid crust punk, D-beat, grindcore, meloodiline hardcore, power violence, skate punk, thrashcore, youth crew
Tuletised alternatiivrokk, grunge, emo, post hardcore
Sulamžanrid üleminek thrash'ile, funkcore, metalcore
Vaata lisaks Straight Edge, Do it yourself, Hardcore dancing, Hatecore, Posi

Hardcore punk (lühendatult lihtsalt hardcore või hXc) on punkroki alažanr, mis on harilikust 1970ndate punkrokist kiirem ja karmim. Hardcore-muusika lugusid võib kirjeldada kui kirglikke, lärmakaid ja lühidaid.

Tihtipeale kasutatakse žanrinimetust hardcore teadvustamata, et see hõlmab ka punki. Hardcore-muusika mõiste on laienenud ja selle all peetakse silmas igasugust muusikat, mis on kuidagi hardcore pungiga seotud. Näiteks, hardcore pungiga sulandunud ja sellest edasi arenenud žanreid. Seega ei peeta hardcore-muusikaks enam vaid hardcore punki ennast.

Suur kolmik[muuda | muuda lähteteksti]

Michael Azerrad uurib oma raamatus "Our Band Could Be Your Life" (2001) hardcore punki ning kolme suurt ja mõjukat bändi, mis žanrile aluse panid. Need on Black Flag, Minor Threat ja Bad Brains.

Black Flag[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Black Flag (ansambel)]

Black Flag on ansambel, millel oli väga suur mõju Los Angelese hardcore pungi skeenele ning hiljem ka kogu Põhja-Ameerikas. Ansambel on tuntud oma DIY-eetiliste ehk isetegemist pooldavate seisukohade poolest, millega nad mõjutasid ka suurt osa teisi hardcore'i bände. Nende seisukohad, mis teistele eeskuju näitasid, olid näiteks ise oma kontsertide reklaamimine ja plaadiprojektide rahastamine.

Bad Brains[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Bad Brains

Bad Brains on afroameerika ansambel, mis tegutses põhiliselt Washingtonis. Bändiliikmete taust on seotud souli, funk'i ja džässiga ning bändi on mõjutanud sellised rokkbändid nagu Black Sabbath ja Sex Pistols. Hoolimata sellest, et nende esimesel, 1981. aastal ilmunud albumil on kolm reggae-stiilis lugu, võib nende ülejäänud loomingu liigitada hardcore pungi alla.

Minor Threat[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Minor Threat

Samuti Washingtonist pärit ansamblit Minor Threat inspireeris suuresti Bad Brains. Minor Threat mängis agressiivset ja kiiret hardcore punki. Bänd on tuntud selle poolest, et pani aluse ja andis palju hoogu straight edge'i liikumisele. Minor Threati mõju hardcore'i arengule on oluline, sest kui bänd laiali läks, asutasid selle liikmed Jeff Nelson ja Ian MacKaye bändi kontserdituludega plaadifirma Dischord Records, mis andis väga palju hoogu post hardcore'i ja emo žanri tekkele.

Slam-dancing[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Mosh

Hardcore punk andis 1980ndate esimesel poolel suure hoo moshimisele ja stage-diving'ule ehk lavalt rahva sekka hüppamisele. Mõned thrash'i žanrile üle läinud bändidest, näiteks Anthrax, aitasid populariseerida moshimist ja muid sarnaseid tegevusi ka metal'i austajate seas.

Avalikkus ei vaadanud seda alati positiivselt. Põhjendatult või mitte seostati hardcore punki tihtipeale vägivallaga, seda eriti Los Angelese kandis. Pahatihti muutusid hardcore'i kontserdid vägivaldseiks lahinguiks politsei ja kontserdikülastajate vahel. Henry Rollins, üks Black Flagi asutajaliige, kommenteeris sündmusi oma kogemusele tuginedes sõnadega, et politsei põhjustas ise rohkem probleeme, kui nad lahendada suutsid.

Mõjutused ja areng[muuda | muuda lähteteksti]

Üleminek thrash'ile[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Thrash metal

Hardcore pungil oli väga suur mõju teistele rokkmuusikažanritele. Näiteks, San Franciscost alguse saanud Metallica, mis oli üks esimesi üleminekuansambleid, kombineeris metal'i tehnilise ülesehituse ja viimistletuse hardcore pungi agressiivsuse ja kiirusega. Uus stiil sai nimeks thrash metal, millest hiljem arenes välja ka speed metal. Ka selliseid tuntud ansambleid nagu Megadeth, Anthrax ja Slayer võib pidada üleminekubändideks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]