Frazione

Allikas: Vikipeedia

Frazione (mitmus frazioni) on Itaalias, San Marino ja Šveitsi haldusüksus, mis on madalam kui vald ehk comune ning millele eesti keeles ligikaudselt vastab termin "osavald".

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Üldjuhul kasutatakse terminit frazione külade kohta, mis ümbritsevad valla ehk comune keskust (capoluogo). Mõne Itaalia valla sees pole ühtki osavalda, mõnel on aga mitukümmend. Tavaliselt, kuid mitte alati, kannab vald vallakeskuse nime.

Enamasti on frazione küla, kuid mitte iga küla pole frazione; selliseid külasid nimetatakse sageli località. Vahel on frazione elanike arv suurem kui vallakeskusel. Sellistel puhkudel võidakse kolida vallavalitsus osavalda, ehkki nominaalne vallakeskus ja valla nimi jäävad samaks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalooliselt loodi paljud osavallad Itaalias fašistliku valitsuse ajal, kui riigi haldusjaotust püüdi konsolideerida. Vahel loodi osavallad endistest valdadest nende liitmise käigus.

2000. aastani lõi osavallad ja määras nende piirid Itaalia keskvalitsus, välja arvatud viies autonoomses piirkonnas, kus seda tehti piirkonna tasandil. Itaalia põhiseaduse muudatuse 267/2000 kohaselt määrab nüüd iga vald ise oma osavallad.

Osavallavalitsus[muuda | muuda lähteteksti]

Varasema korra kohaselt võis osavallal olla oma prosindaco (asevallavanem), kelle määras vallavanem (il sindaco). Tihti toimus see vallavolikogu (consiglio), giunta või teiste esindusorganite soovituse või kohalike elanike petitsiooni alusel. Tänapäeval aga kehtestab seaduse 267/2000 paragarahv 54, et vallavanem võib delegeerida oma ülesanded osavalla tasandil vallavolikogu liikmele.

Paljudes valdades on osavaldadel mitte üksnes nõuandev roll, vaid ka oma ametnikud, kuid mitte oma arhiivi.