Eragon (film)

Allikas: Vikipeedia
Eragon
Režissöör Stefen Fangmeier
Stsenarist Peter Buchman
Operaator Hugh Johnson
Helilooja Patrick Doyle
Peaosades Edward Speleers
Jeremy Irons
Sienna Guillory
 Robert Carlyle
John Malkovich
Garrett Hedlund
Rachel Weisz (hääl)
Monteerija Roger Barton
Masahiro Hirakubo
Chris Lebenzon
Produtsent John Davis
Adam Goodman
Gil Netter
Filmistuudio Davis Entertainment
Levitaja 20th Century Fox
Esilinastus 14. detsember 2006
Kestus 104 minutit
Riik Ameerika Ühendriigid
Ungari
Suurbritannia
Keel inglise
Eelarve 100 000 000 USA dollarit
Piletitulu 249 488 115 USA dollarit
IMDb profiil
Filmiveebi sissekanne

"Eragon" on 2006. aasta fantaasia-seiklusfilm, mis põhineb Christoper Paolini samanimelisel romaanil.

Filmi lavastas n-ö päris-režissööri debüüdina Stefen Fangmeier, kes varem oli töötanud filmide "Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events" ja "Master and Commander: The Far Side of the World" visuaalefektide režissöörina. Stsenaariumi kirjutas Peter Buchman, kelle tuntuim töö on "Jurassic Park III". Võtted olid Mafilm Fót Studios Ungaris alates 1. augustist 2005. Visuaal- ja animatsiooniefektid valmistasid Weta Digital ja Industrial Light & Magic.

Peaosas on Edward Speleers, kõrvalosades Jeremy Irons, Garrett Hedlund, Sienna Guillory, Robert Carlyle, John Malkovich, Djimon Hounsou, Alun Armstrong, Joss Stone. Draakon Saphirale andis hääle Rachel Weisz.

"Eragon" esilinastus üle maailma 13. detsembrist kuni 15. detsembrini 2006, levitaja 20th Century Fox. Film oli üks 2006. aasta halvemate arvustustega filmidest (Rotten Tomatoesi andmetel) ja tulult 31. linateos USA-s. Filmi DVD- ja Blu-ray-versioon avaldati 20. märtsil 2007. Televisioonis esilinastus film 6. aprillil 2009 Disney XD-s. Film oli näitlejadebüüt soulilauljana Grammy võitnud Joss Stone'ile.

Sisukokkuvõte[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka: Eragon

Eragon (Edward Speleers) on 17-aastane (raamatus 15-aastane) farmipoiss, kes elab väikeses Carvahalli külas väljamõeldud maal Alagaësias. Seal elavad draakonid ja muud üleloomulikud olevused. Jahi käigus leiab poiss suure draakonimuna, millest kasvab sinine draakon Saphira (tegelaskujule andis hääle Rachel Weisz). Eragon otsustab Saphirat hoida saladuses, kuid paar maagilisi olendeid, Ra'zacid, saadetakse despootliku kuninga Galbatorixi (John Malkovich) käsul Eragoni ja Saphirat otsima. Seepeale Eragon põgeneb kodust. Naastes leiab ta Ra’zacide tapetud onu Garrow'i (Alun Armstrong). Nii otsustab Eragon alustada teekonda, et neile kätte maksta. Ta õpib maagiat, mõõgavõitlust ja draakonisõitu, et impeerium ja selle kuningas kukutada.

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Edward Speleers (Eragon)
  2. Jeremy Irons (Brom)
  3. Sienna Guillory (Arya)
  4. Robert Carlyle (Durza)
  5. John Malkovich (Galbatorix)
  6. Garrett Hedlund (Murtagh)
  7. Alun Armstrong (onu Garrow)
  8. Christopher Egan (Roran)
  9. Gary Lewis (Hrothgar)
  10. Djimon Hounsou (Ajihad)
  11. Rachel Weisz (Saphira hääl)
  12. Richard Rifkin (Horst)
  13. Steve Speirs (Sloan)
  14. Joss Stone (Angela)
  15. Michael Mehlmann (külaelanik)
  16. Tamás Deák (külaelanik)
  17. Máté Haumann (seersant)
  18. Andrea Fazekas (Horsti naine)
  19. Caroline Chikezie (Nasuada)
  20. Ágnes Bánfalvy (Vardjast naine)
  21. Pál Makrai (Vardjate valvur)
  22. Spencer Wilding (Razac)
  23. Gábor Hortobágyi (Razac)

Produktsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Arendus[muuda | muuda lähteteksti]

Plaan valmistada Christopher Paolini menukil põhinev film avaldati veebruaris 2004. 20th Century Fox omandas "Eragoni" filmiõigused. Peter Buchman kirjutas stsenaariumi. Buchman, fantaasia- ja ulmekirjanduse ning filmide fänn, ütles, et oli kirjandusteose autori varaküpsuse üle üllatunud, imetles tema meisterlikkust tegelaste ja tegevustiku kirjutamisel ning tema võimekust luua mitu nii erinevat maailma.

Osatäitjate valimine[muuda | muuda lähteteksti]

Edward Speleers valiti peaossa ülemaailmse casting'u leiuna. "Ed tuli sisse (casting'ule) ja me kõik lihtsalt vaatasime teda ning jõudsime järeldusele, et see on Eragon, see on kutt raamatust!" sõnas režissöör Stefen Fangmeier. 15. juulil 2005 teatas 20th Century Fox ametlikus pressiteates, et Speleers allkirjastas lepingu. Järgmiste kuude jooksul andsid Jeremy Irons, John Malkovich, Chris Egan ja Djimon Hounsou nõusoleku "Eragonis" kaasa lüüa. Paolini, originaalteose autor, tahtis filmis cameo rolli, et mängida sõdalast, kes Farthen Dûri lahingus ilma peata jääb, kuid leping jäi katki, sest kirjanik oli oma raamatuga Euroopas tuuril.

Jeremy Irons, kes rõõmustas võimaluse üle ennast uuesti nooremale auditooriumile tutvustada, võttis rolli vastu, kuigi eelmine ulmefilm, kus ta kaasa tegi, "Dungeons & Dragons", oli ebaõnnestunud, ning ta avaldas lootust, et "Eragon" saab parem.

Võtteperiood[muuda | muuda lähteteksti]

Augustis 2005 alustas Fox filmimist eri paigus Ungaris ja Slovakkias, sealhulgas:

Võtted lõppesid kuu hiljem septembris ning pärast seda algas filmi postproduktsiooni etapp.

Selle üle, kas lisada draakon Saphira tavalistele tiibadele suled, käis pikk debatt, mis lõppes alles hilisemas produktsioonifaasis. Stuudiot inspireerisid inglite tiivad ulmefilmis "X-Men: The Last Stand". Lisaks otsustati, et oleks realistlikum, kui Saphira värvid paistaksid pigem tagasihoidlikud kui eredad.

Soundtrack[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi soundtrack'i kirjutas Patrick Doyle, kelle loodud on ka 2005. aasta filmi "Harry Potter ja Tulepeeker" muusika. Avril Lavigne salvestas filmi tunnusloo "Keep Holding On", mida võib kuulda tiitrite taustal. Lugu avaldati singlina 2006. aastal (ja ilmus hiljem ka tema 2007. aasta albumil "The Best Damn Thing"). Lugu tõusis Billboard Hot 100 edetabelis singlite hulgas 17. kohale.

Lugude nimekiri
  1. "Eragon"
  2. "Roran Leaves"
  3. "Saphira's First Flight"
  4. "Ra'zac"
  5. "Burning Farm"
  6. "Fortune Teller"
  7. "If You Were Flying"
  8. "Brom's Story"
  9. "Durza"
  10. "Passing the Flame"
  11. "Battle for Varden"
  12. "Together"
  13. "Saphira Returns"
  14. "Legend of Eragon"
  15. "Keep Holding On" - Avril Lavigne
  16. "Once in Every Lifetime" - Jem

Arvutimäng[muuda | muuda lähteteksti]

Arvutimäng põhineb filmi sündmustikul ja selle avaldasid 2006. aasta novembris Stormfront Studios ja Amaze Entertainment.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]