Eksam

Allikas: Vikipeedia

Eksam (ladina examen 'läbikatsumine, uurimine') on teadmiste, oskuste ja vilumuste kontrollimine ning hindamine[1]. Sageli seostatakse eksameid õppeasutustega, näiteks koolidega.

Pidevast hindamisest erinevalt annab eksam õpitulemuste koondhinnangu.

Eksami sooritajat nimetatakse eksaminandiks ja eksami korraldajat või hindajat eksamineerijaks. Eksaminand vastab eksamineerija esitatud küsimustele kas suuliselt, kirjalikult või teeb mingisuguse praktilise töö[1].

Kulude kokkuhoiuks ja eksmineerija isikust vähem sõltuva hindamistulemuse saamiseks kasutatakse ka valikvastustega teste. Valikvastustega eksameid on lihtne arvuti abil korraldada. Näiteks kasutati juba 1965 (?). aastal Tallinnas liikluseksamil lihtsamat elektrilist eksamimasinat, kus tuli kümnele küsimusele valida õige vastus nelja valikvastuse seast. Enne eksamimasina kasutusele võtmist kasutati 8 x 8 ruudustikku, kuhu eksaminand pidi märkima ristiga õiged vastused. Märgitud vastuste kontrollimiseks kasutati trafaretti ehk šablooni, mis kujutas endast plaati, kus õigete vastuste kohal olid augud. See plaat asetati täidetud vastuste lehele, et eristada õiged ja valed vastused.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 TEA entsüklopeedia 6. köide, 2011.