Durham

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib linnast Inglismaal; USA Põhja-Carolina linna kohta vaata artiklit Durham (Põhja-Carolina).

Durham

Lipp
Vapp

Elanikke 48 069 (2011) Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 54° 47′ N, 1° 34′ W
Durham (Inglismaa)
Durham
Durhami linnus ja katedraal kaljukünkal Weari jõe ääres
Durhami keskaegne kivikaarsild Framwellgate Bridge

Durham on linn Suurbritannias Kirde-Inglismaa piirkonnas, Durhami krahvkonna ja Durhami ringkonna keskus.

Durham asub Weari jõe kaldal 102 m üle merepinna, kaugus suudmest on 21 km.

Durhamit läbib maantee, mis põhja poole läheb Newcastle'isse ja Sunderlandi ning lõuna poole Darlingtoni kaudu Leedsi ja teistesse Kesk-Inglismaa linnadesse. Kagusse jäävad Middlesbrough ja Hartlepool.[1]

Durhamis oli 2010. aastal 42 100 elanikku. Esimene rahvaloendus korraldati linnas 1801 ja siis oli seal 7100 elanikku.

Kliima[muuda | muuda lähteteksti]

Durhami kõige kõrgemad õhutemperatuurid on registreeritud augustis (+32,5 °C) ja juulis (+31,7 °C). Absoluutsed maksimumid on kõige madalamad detsembris (+15,1 °C) ja jaanuaris (+16,7 °C). Durhami kõige madalamad õhutemperatuurid on registreeritud veebruaris (–18,3 °C) ja jaanuaris (–17,2 °C). Absoluutsed miinimumid on kõige kõrgemad juulis (+1,1 °C) ja augustis (+0,6 °C).

Aastas sajab keskmiselt 643 mm, kõige rohkem novembris (62 mm) ja augustis (61 mm), kõige vähem veebruaris (39 mm) ja juulis (45 mm).

Aastas paistab päike keskmiselt 1375 tundi, kõige rohkem juulis (168 tundi) ja augustis (167 tundi), kõige vähem detsembris (47 tundi) ja jaanuaris (55 tundi).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Legendi järgi rajati Durham 995. aastal. 12. sajandi kroonik Durhami Symeon kirjutas, et sel aastal liikus rühm munki piiskopi Aldhuni juhtimisel püha Cuthberti surnuvankriga (Cuthbert ise oli surnud juba 687. aastal). Durhami kandis jäi surnuvanker korraga imepäraselt kinni ja mungad ei suutnud seda liigutada. Aldhun kuulutas välja kolmepäevase peatuse ja ühtlasi paastu. Selle ajal ilmus Cuthbert ühele mungale ja andis talle juhiseid selle kohta, kuhu teda matta tuleks. Läheduses oleva Weari jõe meandrile rajati Durhami katedraal, kuhu Cuthbert maetigi. Symeoni väitel olnud katedraal linna esimene ehitis. See olnud algselt üsna tagasihoidlik ja juba Symeoni eluajal oli see asendatud normannide ehitisega.

Durhami linna ajalooline keskus asub kaljusel kõrgendikul jõe ääres. Seal paiknevad linna tuntuimad vaatamisväärsused linnus ja katedraal, mis kanti 1986. aastal UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Keskajal oli Durham suhteliselt tähtis koht. Püha Cuthberti matmiskohana oli ta palverändude keskus. Kuid tööstusettevõtteid linna ei tulnud ja seetõttu muutus Durham 19. sajandil vähetähtsaks.

1720. aastal käidi välja ettepanek süvendada ja laiendada Weari jõge, et muuta see laevatatavaks. Mereni oli ju kõigest paarkümmend kilomeetrit. Alustuseks rajati turuplatsile Neptuni skulptuur. See on tänapäevani alles, aga jõe süvendamiseni ei jõutudki, sest laevad muutusid sel ajal suuremaks ja nii suure kanali kaevamist ei peetud praktiliseks.

Linnas asub Durhami ülikool, mis rajati 1832. aastal.

Sport[muuda | muuda lähteteksti]

Linna jalgpallimeeskond on Durham City AFC. See mängis aastatel 1921–1928 Football League'is, kuid tänapäevaks on langenud Põhja jalgpalliliigasse (Northern Football League), mis paikneb Inglismaa jalgpallipüramiidis 9. tasemel. Durham City AFC on üks vähestest Inglismaa meeskondadest, kelle staadion on kaetud kunstmuruga, ja see välistab klubi tõusu kõrgemale kui 8. tasemele.

Omette "saavutusega" sai Durham City AFC hakkama hooajal 2009/2010, kui ta lõpetas 7. tasemel asuva Põhja kõrgliiga kõrgema divisjoni (Northern Premier League Premier division) 0 punktiga, aga ei jäänud sellegipoolest viimaseks, vaid tagantpoolt kolmandaks (ühe klubi loobumise ja ühe pankroti tõttu).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Suur maailma atlas, lk 54-55.