Côte d'Azur

Allikas: Vikipeedia
Saint-Tropez' sadam

Côte d'Azur [kot-daz'üür] ehk Prantsuse Riviera on piirkond Lõuna-Prantsusmaal Vahemere rannikul, mis ühendab kaht departemanguAlpes-Maritimesi 6. ja Vari 83. rannikuala. Piirkond kuulub PACA (Provence Alps Côte d'Azur) regiooni. Côte d'Azur on aasta läbi pehme lähistroopilise vahemerelise kliimaga hinnatud kuurort. Suuremate linnade hulka kuuluvad Menton, Nice, Antibes, Cannes ning iseseisev Monaco vürstiriik.

Ajalugu ja populaarsus[muuda | muuda lähteteksti]

Piirkond on olnud kuulus suvituskoht juba alates 18. sajandi lõpust. Tollal väisasid Côte d'Azuri eelkõige inglise aristokraadid, kes sinna terveks hooajaks tervist parandama läksid. Koht kogus populaarsust 19. sajandil, kui sinna ehitati raudtee. See võimaldas lihtsamat ja kiiremat ligipääsu ning turismitööstus ja suvituskeskused hakkasid kiiresti kasvama. Avati kasiinosid, kohvikuid, ballisaale, ehitati mereäärseid promenaade ja uhkeid villasid. Nice'i (Nizza) populaarsust võis võrrelda Bathiga Inglismaal – kõik mainekad ja auväärsed inimesed kolisid sinna igal suvehooajal ümber. Nice'is korraldati olulisi seltskonnaüritusi, mis varem olid aset leidnud Pariisis ja Londonis. Monacos asub kuulus Monte Carlo kasiino.

Seos kunstiga[muuda | muuda lähteteksti]

Côte d'Azur on oma võluva looduse ja värvikirevusega olnud üks kunstnike lemmikpaiku. Tänu imeheale kliimale kasvab seal palju lillesorte, apelsinisalusid ja päevalillepõlde, lavendlit ja mimoosi, mägesid ja merd. Côte d'Azuri on külastanud mitmed suured kunstnikud, teiste hulgas Pierre Bonnard, Georges Braque, Paul Cézanne, André Derain, Henri Matisse, Claude Monet, Pablo Picasso, Auguste Renoir ja Paul Signac. Suuremal osal neist on kunagistes elukohtades praegu oma muuseumid.

Siiani on tegu populaarse suvituskohaga, kuhu nii prantslased kui ka välismaalased eelkõige juulikuus massiliselt rannapuhkust veetma sõidavad.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]