Columbia ülikool

Allikas: Vikipeedia
Columbia ülikool
Columbia University in the City of New York
Deviis In lumine Tuo videbimus lumen
Asutatud 25. mail 1754
Tüüp eraõiguslik teadusülikool
President Minouche Shafik
Akadeemilisi töötajaid 4370
Üliõpilasi 34 782 (2022)
Bakalaureuse­õppes 6668 (2022)
Asukoht Upper Manhattan, New York, Ameerika Ühendriigid
Endised nimed King's College (1754–1784)
Columbia College (1784–1896)
Värvid          Columbia sinine ja valge
Sportlik hüüdnimi Columbia Lions
Morningside Heightsi ülikoolilinnak
Ülikooli raamatukogu ees olev "Alma Materi" kuju, mille autor on Daniel Chester French. Skulptuur on alma mater '​i kehastus, esindades Columbia Ülikooli rolli haridusasutusena.

Columbia ülikool, täisnimega Columbia Ülikool New Yorgis (inglise Columbia University in the City of New York) on eraõiguslik ülikool Ameerika Ühendriikides New Yorgis Manhattani saarel.

Columbia ülikool on vanim kõrgkool New Yorgi osariigis, vanuselt viies USA-s ja üks Ameerika Ühendriikide üheksast koloniaalkolledžist, mis rajati enne Ameerika revolutsiooni. Tänapäeval on Columbia ülikoolil ka neli rahvusvahelist keskust: Ammanis Jordaanias, Pekingis Hiinas, Pariisis Prantsusmaal ja Mumbais Indias.

Ülikooli asutas King's College'i nime all 1754. aastal Suurbritannia kuningriigi kuningas George II. Ameerika revolutsiooni järel kuulus õppeasutus mõnda aega riigile ja nimetati 1784. aastal ümber Columbia kolledžiks (Columbia College). 1787. aastal läks ülikool selle endiste õpilaste Alexander Hamiltoni ja John Jay juhitud juhatuse erajuhtimise alla. 1896. aastal kolis ülikool oma praegusesse asukohta Manhattanil Morningside Heightsi naabruskonnas. Aastast 1912 kannab see nime Columbia ülikool New Yorgis.

Columbia ülikool annab välja iga-aastast Pulitzeri auhinda ning seal on töötanud rohkem Nobeli auhinna laureaate kui üheski teises akadeemilises asutuses üle maailma. Columbia ülikool on üks Ameerika Ülikoolide Assotsiatsiooni 14 asutajaliikmest ja oli esimene kool USA-s, mis andis meditsiinidoktori kraadi. 2021. aasta detsembris seisuga on Columbia ülikooli vilistlaste seas neli USA presidenti, 53 elusolevat miljardäri, 10 USA ülemkohtu kohtunikku, 33 Oscari-võitjat, 23 olümpiavõitjat ja 125 Pulitzeri auhinna võitjat.

Ülikooli spordivõistkonnad kannavad nimetust Columbia Lions. Ülikoolil on kokku 31 spordivõistkonda. Columbia Ülikool on USA üliõpilasspordi organisatsiooni NCAA konverentsi Ivy League'i liige.

Columbia ülikool on ka Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese ning ajakirja Mana toimetaja ja kirjastaja aastatel 1965–1999 Hellar Grabbi alma mater.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]