Batõrhan Šökenov

Allikas: Vikipeedia
Fail:Batyrhanfamily (cropped).jpg
Batõrhan Šökenov

Batõrhan Kamalulõ Šökenov, lauljanimi Batõr, (kasahhi keeles Батырхан Камалұлы Шөкенов; vene keeles Батырхан Камалович Шукенов; 18. mai 1962 Kõzõlorda, Kasahhi NSV28. aprill 2015 Moskva) oli kasahhi ja Venemaa[1] muusik, UNICEF-i hea tahte saadik.

Ta oli estraadilaulja, saksofonist, helilooja ja luuletaja. Ta oli Kasahstani-Venemaa popmuusikaansambli A'Studio loojaid ja solist aastatel 1987–2000. Pärast ansamblist lahkumist 2000. aastal pühendus ta soolokarjäärile[1]. Viljeles maailmamuusikat. Tema esimene sooloalbum "Otan ana" ("Отан ана", 'Kodumaa') ilmus 2002. aastal kasahhi keeles[1], viimane album 2013. aastal "Duša" ("Душа", 'Hing') oli venekeelne.

Šökenov oli 2007. aastast Kasahstani presidendi Nursultan Nazarbajevi kultuurinõunik.

Haridustee[muuda | muuda lähteteksti]

Šökenov õppis aastatel 1979–1981 Krupskaja-nimelises Leningradi Riiklikus Kultuuriinstituudis saksofoni eriala. 1981. aastal jätkas ta õpinguid Almatõ riiklikus konservatooriumis, kus õppis sama eriala. Konservatooriumi lõpetas ta 1985. aastal.[2]

Osalemine Venemaa telesaadetes[muuda | muuda lähteteksti]

Šökenov on osa võtnud mitmest Venemaa meelelahutus- ja muusikatelesarjast, sealhulgas 2013. aastal telekanal Rossija-1 saatest "Živoi zvuk" ("Живой звук") (võitis saate) ja 2015. aastal saates "Odin v odin!" ("Один в один!"), mis põhines Hispaania produktsioonifirma saateformaadil (Eestis tuntud versioon "Su nägu kõlab tuttavalt"). Saatesarja finaalsaade toimus mai algul, kuid Šökenovi osaluseta, sest ta oli 28. aprillil ootamatult surnud infarkti tagajärjel. Ta maeti Almatõs. Saatesarja finaalis tunnistati ta postuumselt saate kaasvõitjaks.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema poeg Maksut (sündinud 2002. aastal) huvitub tänapäeva muusikast, mängib klaverit ja elab ema Jekaterina Šeljakovaga USA-s.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]