Augustin Meyerberg

Allikas: Vikipeedia

Vabahärra Augustin Meyerberg (1622 Sileesia1688) oli Saksa-Rooma riigi diplomaat.

Augustin Meyern teenis Saksa-Rooma riigis, apellatsioonikohtu nõunikuna Głogówis ja seejärel Saksa-Rooma keisri (16571705) Leopold I teenistuses diplomaadina. Keisri esindajana viis ta läbi ca 20 diplomaatilist missiooni erinevate Euroopa ja Aasia valitsejate: Türgi sultani Mehmet IV, Poola kuninga Jan II Kazimierz Waza, Venemaa tsaari Aleksei I Mihhailovitši juurde.

Tema suurem panus varauusaegsetesse ajalooallikatesse on aastatel 16611663 Moskva tsaaririigi ja Rzeczpospolita vahel 1658. aastal taasalanud sõjas vaherahu saavutamiseks teostatud diplomaatilise missiooni käigus koostatud reisikirjeldused ja joonised, mis kajastavad 17. sajandi Venemaa elu-olu, reisi ajal nähtud ja kogetut. Augustin Meyerni saatkond kulges Moskvasse läbi Kuramaa, Liivimaa, Vene-Rootsi 1656–1658 aastate sõja tulemusel Moskva tsaaririigi võimu all olevate Koknese, Alūksne ja Petseri, Pihkva, Novgorodi ja Tveri.

1666. aastal Augustin Meyern aadeldati nimega Meyerberg ning talle anti vabahärra tiitel.

Augustin Meyerni saatkonna teekond Moskvasse läbi Kuramaa, Liivimaa, Petseri, Pihkva, Novgorodi ja Tveri

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

  • Relatio humillima Augustini de Meyern et Horatii Gulielmi Caivuccii, ablegatorum in Moschoviam a d. 17 Febr. 1661 usque ad d. 2 2 Febr. 1663