Andrea Leadsom

Allikas: Vikipeedia
Leadsom (2017)

Andrea Jacqueline Leadsom (neiuna Salmon; sündinud 13. mail 1963 Aylesburys) on Inglise konservatiivne poliitik. Ta on aastast 2010 Suurbritannia parlamendi alamkoja liige ja 11. maist 2015 Suurbritannia energia- ja kliimamuutuste minister.

Ta sündis aastal 1963 Buckinghamshire'i krahvkonnas Aylesburys. Ta lõpetas Kenti krahvkonnas Tonbridge'is keskkooli. Seejärel lõpetas ta aastal 1987 Warwicki ülikooli politoloogia erialal.

Pärast ülikooli lõpetamist töötas ta finantssektoris Barclaysi grupis.

Aastal 2005 kandideeris ta Konservatiivse Partei ridades Suurbritannia parlamendi alamkotta Knowsley Southi ringkonnas (asub Merseyside'i linnkrahvkonnas), kuid ta ei osutunud valituks. Aastal 2010 kandideeris ta Konservatiivse Partei ridades Suurbritannia parlamendi alamkotta South Northamptonshire'i ringkonnas (asub Northamptonshire'i krahvkonnas), ta osutus valituks. Aastal 2015 kandideeris ta samas ringkonnas uuesti, ta osutus samuti valituks. 11. mail 2015 määras David Cameron ta Suurbritannia energia- ja kliimamuutuste ministriks.

9. juunil 2016 kutsus ta ITV telesaates referendumi kohta Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise teemal (koos endise Londoni linnapea Boris Johnsoni ja leiboristliku poliitiku Gisela Stuartiga) üles hääletama Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise poolt; neile vastandusid Nicola Sturgeon, leiborist Angela Eagle ja konservatiiv Amber Rudd, kes kutsusid üles hääletama Suurbritannia Euroopa Liitu jäämise poolt.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on aastast 1993 abielus kinnisvaraärimees Ben Leadsomiga, neil on kaks poega ja tütar. Tema õemees Peter de Putron on pankur.