Andre Agassi

Allikas: Vikipeedia
Andre Agassi, 2005

Andre Kirk Agassi (sündinud 29. aprillil 1970 Las Vegases Nevadas) on USA tennisist, olümpiavõitja.

Ta on võitnud meeste üksikmängus 8 suure slämmi turniiri ja kokku 60 ATP turniiri.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Agassi isa, Iraanis sündinud Immanuel (Mike) Agassi, oli poksija, kes oli võistelnud kahtedel olümpiamängudel. Tema unistus oli, et vähemalt ühest tema järeltulijast saaks tennisetäht. Andre, neljast lapsest noorim, oli tema viimane ja suurim lootus.

Andre Agassi hakkas tennist õppima kolmeaastaselt. Kui poiss sai kolmteist, saatis isa ta kuulsasse Bolletieri tenniseakadeemiasse (IMG Academy), kus õppisid parimad tennisistid. Tennisemängu harjutati viis tundi päevas. Agassi õppis akadeemias kolm aastat ja oli kooli säravaim täht. 16-aastaselt alustas ta profikarjääri.

Andre Agassi on meeste üksikmängus olnud viiel perioodil (kokku 101 nädalat) maailma esireket, ta on kaheksa suure slämmi turniiri võitja ja olümpiavõitja. Ta mängis profitennist aastatel 1986–2006.[1]

Agassi, kelle enda haridustee jäi pooleli, asutas Andre Agassi Kolledžiks Ettevalmistamise Akadeemia ning investeeris sellesse heategevuslikku ettevõtmisse palju aega ja raha.[2]

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Andre Agassi on 180 cm pikk ja kaalub 80 kg.

Tal on kaks õde, Rita ja Tami, ning vend Philip. Kõik lapsed mängisid tennist, kuid pere noorim, Andre, sai edukaks profisportlaseks.[3]

1997. aastal abiellus Andre Agassi Hollywoodi näitleja Brooke Shieldsiga. Kaks aastat hiljem suhe purunes, sest kumbki polnud nõus loobuma karjäärist abielu kasuks: Shields oli pidevalt filmivõtetel, Agassi reisis turniirilt turniirile.

Agassi ja Steffi Grafi (tegelikult Stefanie, ja Agassi kutsus teda naise soovil nii[4]) suhe sai alguse 1999. aastal Prantsuse lahtistel tennise meistrivõistlustel. Pärast finaalturniiri vahetasid nad pilke ning vestlesid paarkümmend minutit staadioni katakombides.

Suhe jõudis haripunkti sama aasta sügisel USA lahtistel võistlustel, kus Graf viibis juba pealtvaatajana. Hiljem nähti neid käsikäes jalutamas ja õhtustamas New Yorgi Rosa Mexicano restoranis.

Agassi ja Graf hoidsid oma suhet kaua saladuses. Laulatus toimus 22. oktoobril 2001 Saksamaal vaid perekonna ja lähemate sõprade ringis.

Vaid neli päeva pärast pulmi tõi Steffi Graf ilmale poja, kes kaalus 2,6 kilo ja oli 50 cm pikk ning sündis neli nädalat planeeritust varem täiesti tervena. Poiss sai nimeks Jaden Gil. Teise nime Gil panid Agassid pojale Andre jõutreeningute treeneri Gili järgi, kes oli Andrele olnud justkui isa eest. 3. oktoobril 2003 sündis tütar Jaz Elle.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Avatult. Andre Agassi lugu", Vintage Books. A Division of Random House, Inc., New York, 2009. Kirjastus Oceanic, Tallinn 2015, tõlkija Evi Eiche.
  2. Andre Agassi Kolledžiks Ettevalmistamise Akadeemia leht
  3. "Avatult. Andre Agassi lugu", Vintage Books. A Division of Random House, Inc., New York, 2009. Kirjastus Oceanic, Tallinn 2015, tõlkija Evi Eiche.
  4. "Avatult. Andre Agassi lugu", Vintage Books. A Division of Random House, Inc., New York, 2009. Kirjastus Oceanic, Tallinn 2015, tõlkija Evi Eiche.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]