Aminoatsüül-tRNA süntetaas

Allikas: Vikipeedia
Tsüsteinüül-tRNA süntetaas (CysRS), mis on kompleksis tRNACys-molekuliga

Aminoatsüül-tRNA süntetaas (aaRS) on ensüüm, mille ülesandeks on katalüüsida estersideme moodustumist aminohappe ja sellele vastava tRNA vahel. Sellisena vastutavad need ensüümid tRNA-d laadimise eest ja on hädavajalikud kõigis valgusünteesi läbiviivates rakkudes.

Üldjoontes vastab igale aminohappele oma spetsiifiline aaRS ligaas, kuigi mõnest organismist on leitud ka mitu erinevat samale aminohappele vastavat aaRS-i. Lisaks tuntakse veel nelja eraldiseisvat aaRS-i: ND-GluRS, ND-AspRS, PylRS ja SepRS.

Aminoatsüül-tRNA süntetaasid jaotuvad katalüütilise domeeni ehituse ja konsensusjärjestuste alusel kahte klassi, millest mõlemal on kolm alamklassi. Klass I ensüümidel sisaldab katalüütiline sait Rossmanni volti ja klass II ensüümidel α-heeliksitega ühendatud antiparalleelset β-kihti. Mõlemat tüüpi süntetaasid seovad tRNA molekule erinevalt.

Lisaks osalemise valgusünteesil on aaRS-id kasutusel ka mitme bioloogilise protsessi läbiviimisel. Näiteks imetajate TyrRS-il on kaks lisamotiivi, mis talitlevad vabanedes tsütokiinidena.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]