Ameerika Ühendriikide maaväe sõjakolledž

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Ameerika Ühendriikide Maaväe Sõjakolledž)
Ameerika Ühendriikide maaväe sõjakolledž
Asutatud 1901
Riik Ameerika Ühendriigid
Garnison/staap Carlisle, Pennsylvania osariik

Ameerika Ühendriikide maaväe sõjakolledž (inglise keeles United States Army War College; USAWC) on 1901. aastal president Theodore Roosevelti asutatud kõrgemat sõjalist haridust (magistritaseme õpet) andev asutus, kus valmistatakse kolonelleitnandi või koloneli auastmes Ameerika Ühendriikide sõjaväelasi ette edasiseks karjääriks.

Õppimine[muuda | muuda lähteteksti]

Koolis õpetatakse sõjaliste operatsioonide strateegilist planeerimist ning sõjalis-strateegilist mõtte- ja ajalugu.

Õppekorraldus[muuda | muuda lähteteksti]

USAWC õppetöös on võimalik osaleda kahel moel: kümnekuise residentkursuse või kaheaastase distantsõppeprogrammi raames. Mõlema kursuse suurus on ligikaudu 400 õppurit. Distantsõpe eeldab intensiivset kirjalikku tööd, iga õppemoodul lõpeb akadeemilise essee, õppuse või eksamiga (pärast esimest õppeaastat langeb 1/4 tudengitest välja). Residentkursusel on põhirõhk seminari- ja töötubade vormis õppel. Mõlemad õppevormid eeldavad mahukat iseseisvat tööd erialakirjandusega ja ingliskeelse kirjaliku eneseväljendusoskuse kõrgtaset.

USAWC nimekamad lõpetajad[muuda | muuda lähteteksti]

Kooli lõpetajate hulka kuuluvad näiteks armeekindral Omar Bradley, kindral Walter Bedell Smith, kindral George S. Patton, kindral Tommy Franks, kindral H. Norman Schwarzkopf ja paljud teised Ameerika sõjaajaloos märkimisväärset rolli mänginud ohvitserid, aga ka Egiptuse president ‘Abd al-Fattāḩ as-Sīsī ja Nigeeria president Muhammadu Buhari.

USAWC ja Eesti[muuda | muuda lähteteksti]

Kool on mänginud olulist rolli Eesti uuema aja ohvitserkonna ja tippametkonna harimisel. Kooli vilistlaste hulka kuuluvad teiste hulgas kindralleitnant Johannes Kert, kindralmajor Meelis Kiili, brigaadikindral Artur Tiganik, riigisekretär Taimar Peterkop, Kaitseministeeriumi kantsler Kristjan Prikk ja Kaitseministeeriumi asekantsler Meelis Oidsalu.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]