Aleksei Adžubei

Allikas: Vikipeedia
Aleksei Adžubei (vasakul) Soomes 1963. aastal. Pildil on ka Soome diplomaat Max Jakobson ning NSV Liidu suursaadik Aleksei Zahharov

Aleksei Adžubei (vene keeles Алексей Иванович Аджубей; 10. jaanuar 1924 Samarkand19. märts 1993 Moskva) oli vene nõukogude ajakirjanik ja publitsist. Aastatel 19571959 oli ta ajalehe Komsomolskaja Pravda peatoimetaja, 19591964 ajalehe Izvestija peatoimetaja. Aleksei Adžubei oli Nikita Hruštšovi väimees.

Adžubei õppis Moskva Ülikooli ajakirjandusteaduskonnas. Abiellus 1945. aastal Irina Skobtsevaga, lahutas, 1949. aastal abiellus oma kursusekaaslase Rada Hruštšovaga. 1951. aastal asus ta tööle Komsomolskaja Pravda toimetusse.

Lisaks ajakirjanduslikule tööle saatis Adžubei oma äia Nikita Hruštšovi välisreisidel ja kirjutas tema kõnesid.

Pärast Nikita Hruštšovi võimult kukutamist 1964. aasta oktoobris vabastati Aleksei Adžubei Izvestija toimetaja ametikohalt ning suunati tööle ajakirja Sovetski Sojuz, kus ta juhatas publitsistikaosakonda. Stagnaajal vaikiti Adžubei täielikult maha. Oma artikleid tohtis ta avaldada ainult varjunimega, ta kasutas pseudonüümi Rodionov.

Uuesti ilmus Aleksei Adžubei avalikkuse ette perestroika ajal.

1992. aastast kui oma surmani oli Adžubei ajalehe Tretje Soslovie toimetaja.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Aleksei Adžubei abiellus 1949. aastal oma kursusekaaslase Rada Hruštšovaga, kes oli ÜK(b)P Moskva linna- ja oblastikomitee I sekretär ja ÜK(b)P KK sekretäri Nikita Hruštšovi, hilisema Nõukogude Liidu juhi, tütar.

Varia[muuda | muuda lähteteksti]

Hruštšovi võimu ajal oli levinud ütlus "Не имей сто рублей, а женись как Аджубей" ("Ärgu olgu sul sada rubla, aga abiellu nagu Adžubei").