Alcamo

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib asulast; omavalitsusüksuse kohta vaata artiklit Alcamo vald; veini kohta vaata artiklit Alcamo (vein)

Alcamo ['alkamo] (itaalia keeles Alcamo, sitsiilia keeles Àrcamu, Palermo murdes [Aiccamu]) on asula Itaalias Sitsiilia maakonnas Trapani provintsis, Alcamo valla keskus.

Nimi ja ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Nime päritolu on lahtine. Ühe oletuse järgi sai asula nime muslimist palgasõdurite pealiku Al-Qāmūqi (القاموق‎) või Al-Qāmah' järgi, kes legendi järgi 828 asutas asula Bonifato mäe nõlvadele. Teise oletuse järgi pärineb see araabia sõnast al-qāmah ('mudane või viljakas maa').

Legendi järgi rajati Alcamo roomlaste asunduse Longaricum kohale. Kaks künkakest Alcamo vapil öeldakse kujutavat Longaricumi ja Alcamot.

Esimesena on Alcamot kirjalikult maininud 1154. aastal Muḩammad al-Idrīsī "Rogeri raamatus". Ta kirjeldab Al-Qāmah't Calatubo linnusest ja nimetab seda manzil ('talu või majade rühm'), millel on viljakad maad ja õitsev turg. Üle poole elanikest olid araablased.

Aastast 1185 pärinev Andaluusia palveränduri päevik kinnitab, et Alcamo on araabia päritolu: ta nimetab seda beleda (mošee ja turuga koht).

Pärast araablasi oli Alcamo kõigepealt normannide ja seejärel Švaabimaa hertsogkonna võimu all. Asulas elasid muslimid ning see oli jagatud neljaks osaks: S. Vito, S. Leonardo, S. Ippolito e S. Nicolò.

Saratseenide mässude sari aastatel 1221–1243 ajendas keiser Friedrich II araablasi Alcamost küüditama ning Alcamo sai aegamööda kristlaste asulaks. 13. sajandil tekkis ka asula praegusesse asukohta mäe jalamile. Hiljem tehti mäe nõlval paiknenud asula maatasa.

Alcamo oli järgemööda erinevate lääniisandate käes. Alguses oli see Ventimiglia suguvõsa käes. Neilt pärinevad Ventimigliade linnuse varemed Monte Bonifato mäel. Järgmised isandad olid Modica krahvid, kellelt pärineb hästi säilinud Modica krahvide linnus.

Alcamo vanalinn pärineb 14. sajandist.

1500. aasta paiku oli Alcamo mõnda aega türgi piraatide vastu võidelnud õiguskapteni Ferdinando Vega jurisdiktsiooni all. Alcamo piirati linnamüüriga, milles oli neli väravat: Porta Palermo praeguse via Rossotti lõpus, Porta Corleone praeguse via Communale Navarra lõpus, Porta di Gesù Alcamo Santa Maria di Gesù kiriku ees frantsisklaste kloostri kõrval ja Porta Trapani via Communale Navarra alguses.

Aastal 1631 andis asekuningas Francesco La Cueva Alcamole linnaõigused.

Mälestised[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntud alcamolased[muuda | muuda lähteteksti]

  • Cielo d'Alcamo (Ciullo d'Alcamo), luuletaja (13. sajand, Alcamos sündinud)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]