Aarhus

Allikas: Vikipeedia
Aarhus, Århus

[ 'oorhuus ]
taani Aarhus, Århus


Pindala 91,0 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 290 598 (1.01.2023) Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 56° 9′ N, 10° 13′ E
Aarhus (Taani)
Aarhus

Aarhus, ka Århus[1] on linn Taanis Kesk-Jüütimaa piirkonnas Aarhusi lahe ääres, Aarhusi valla keskus. Varasema haldusjaotuse järgi Aarhusi maakonna keskus.

Aastail 1948–2010 kandis linn nime Århus, alates 1. jaanuarist 2011 taas ametlikult Aarhus.

Aarhus on Kopenhaageni järel suuruselt teine linn Taanis.

Linnas asub Aarhusi Ülikool.

Aarhus oli 2017. aastal Euroopa kultuuripealinn.

Linna nime õigekirjutus[muuda | muuda lähteteksti]

Linna nimi enne 1948. aasta õigekirjareformi oli Aarhus. Reformiga asendati taani keele õigekirjas täheühend aa tähega å. Linnanimesid lubati selle reformiga kirjutada nii vanas kui ka uues kirjaviisis.

Aastast 1956 hakati kõikides riigiasutustes kasutama linnanimedes å. Aastal 1984 anti hoolimata keelemeeste vastuseisust linnadele õigus valida, kuidas nad oma linna nime kirjutavad. Aarhusi linnanõukogu otsustas alates 1. jaanuarist 2011 kasutada nimekuju Aarhus. Taani keelekorraldajad peavad õigeks mõlemat nimekuju.

Aarhusi teater

Århusi teater[muuda | muuda lähteteksti]

Teatrimaja projekteeris arhitekt Hack Kampmann. Teater avati 1900. aastal. Aarhusi teatris on viis väiksemat lava, pealava, saalis umbes 700 kohta, suur rõdu, väike lava asub teatri kohvikus Cafe Hack.

Kohvik sai nime arhitekt Hack Kampmanni järgi. Cafe Hack on saanud rahvusvaheliselt tuntuks tänu samanimelisele raadiosaatele, mis on eetris pühapäeva hommikuti. Kohvikus pakutakse etendusteteemalist menüüd ning seintel on fotod vanadest etendustest ja näitlejatest. Kohvik on avatud ka linna külalistele.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]