1936. aasta taliolümpiamängud

Allikas: Vikipeedia

1936. aasta taliolümpiamängud olid IV taliolümpiamängud, mis toimusid 6.16. veebruarini 1936 Saksamaal Garmisch-Partenkirchenis.

Garmisch-Partenkirchen on tuntud ka nimelühendiga Ga-Pa. Garmisch on rajatud aastal 802 (esimene ajalooline mainimine), Partenkirchen aastal 257. Asulad ühendati 1935. aastal.

Garmisch-Partenkirchen asub Lõuna-Saksamaal Baieri liidumaal, umbes 70 km Münchenist. Alpide jalamil, 710 meetrit üle merepinna.

Olümpialinnaks kinnitati ROK-i 29. istungil Barcelonas 1931. aastal.

Korralduskomitee president oli Dr. Karl Ritter von Halt (1891–1964).

Olümpiamängudel osales 28 riiki. Esimest korda võtsid osa Austraalia, Bulgaaria, Hispaania, Kreeka, Liechtenstein ja Türgi.

Mängudel osales 668 sportlast, neist 80 naist.
Suurim võistkond oli Austrial – 97 sportlast.

Spordialad[muuda | muuda lähteteksti]

Olümpiamängudel jagati välja 17 komplekti medaleid (lisandusid 4 × 10 km teatesuusatamine meestele ja Alpi kahevõistlus nii meestele kui ka naistele).

Näidisaladena olid kavas kurling ja partullsuusatamine.

Olümpiamängud avas riigikantsler Adolf Hitler. Olümpiavande andis kahevõistleja Wilhelm Bogner.

Olümpiamargid: Saksamaa postiteenistus andis välja kolmemargilise taliolümpiaseeria. Markidel oli kujutatud kiiruisutajat, suusahüppajat ja bobisõitjaid.

Edukaim riik medalite arvult oli Norra (7 kuld-, 5 hõbe- ja 3 pronksmedalit). Teise koha pälvis korraldajamaa Saksamaa (3 kuld-, 3 hõbemedalit), kolmas oli Rootsi (2 kuld-, 2 hõbe- ja 3 pronksmedalit).

Edukaim sportlane olümpiamängudel oli Norra kiiruisutaja Ivar Ballangrud kolme kuld- ja ühe hõbemedaliga.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]