De iure: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
VolkovBot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: ms:De jure
VolkovBot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: hu:De jure
32. rida: 32. rida:
[[he:דה יורה]]
[[he:דה יורה]]
[[ka:დე იურე]]
[[ka:დე იურე]]
[[hu:De jure]]
[[mk:Де јуре]]
[[mk:Де јуре]]
[[nl:De jure]]
[[nl:De jure]]

Redaktsioon: 29. märts 2008, kell 19:08

"de jure" (ka de iure) on ladinakeelne väljend, mis tähendab '(kehtiva) õiguse kohaselt', 'juriidiliselt', 'õiguslikult', 'seaduste kohaselt' või ka 'ametlikult'.

See väljend väljendab mõistet, mis vastandub väljendiga "de facto" ('tegelikult', 'tegelikkuses', 'faktiliselt', 'praktikas') väljendatavale mõistele. Tavaliselt, kuid mitte alati, kasutatakse neid väljendeid siis, kui mingi olukord on de facto ja de jure erinev.

Mõningates õigussüsteemides võivad faktiliselt mittejärgitavad normid kehtivuse kaotada (nn desuetudo-olukord), nii et normi mittekehtivusest de facto võib tuleneda selle normi mittekehtivus ka de jure.

Paljudel puhkudel on faktiliste olukordade õiguseks muutumine olla takistatud mõne õiglusest tuleneva põhimõtte tõttu. Näiteks ei tunnistata rahvusvahelises õiguses territooriumi omandamist sõjalise jõu abil lähtuvalt põhimõttest ex iniuria non ius oritur (vt ka Stimsoni mittetunnustamise doktriin).

Kõige sagedamini kasutataksegi neid väljendeid rahvusvahelises õiguses ja poliitikas. Näiteks võib valitsus olla ametis de jure, olles kehtiva õiguse kohaselt ametisse astunud. Seevastu de facto valitsusel puudub õiguslik tunnustus, mis väljendub temaga läbikäimise piiramisel hädavajalikuni ning selgel deklareerimisel, et tegu pole de jure tunnustamisega.

Vaata ka