Louis XVIII: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Idioma-bot (arutelu | kaastöö)
P robot lisas: bg, br, bs, ca, cs, cy, da, de, el, en, eo, es, fa, gl, he, hr, hu, io, it, ja, ka, ko, la, nl, no, pl, pt, ro, ru, sr, sv, tr, vec, zh muutis: fr
Resümee puudub
12. rida: 12. rida:




{{algus}}

{{eelnev-järgnev | eelnev=[[Louis XVII]] | nimi=[[Prantsusmaa kuningas]] | aeg=[[1815]]–[[1824]] | järgnev=[[Charles X]]}}

{{lõpp}}






Redaktsioon: 12. märts 2008, kell 17:59

Louis XVIII
Louis XVIII

Louis XVIII (17. november 175516. september 1824) oli Prantsusmaa kuningas 6. aprillist 1814 kuni 20. märtsini 1815 ning 8. juulist 1815 kuni 16. septembrini 1824. Louis XVIII oli eelviimane kuningas Bourbonide dünastiast Prantsuse troonil.

Louis XVIII on Louis XVI noorem ning Charles X vanem vend, kes asub Prantsusmaa troonile pärast Napoleoni esimest troonist loobumist, pannes aluse Bourbonide restauratsioonile, on seejärel sunnitud pealt vaatama Napoleoni naasmist Pariisi ning nägema, kuidas Napoleonile vastu saadetud sõjavägi oma endise juhi poole üle läheb. 18. juunil 1815 kaotab Napoleon Waterloo lahingu ning on sunnitud teist korda troonist loobuma. Nüüd alustab Louis XVIII teist korda Bourbonide restauratsiooni. Napoleoni saja päeva eest määratakse Prantsusmaale erakordselt rängad reparatsioonid (osade hinnangute kohaselt hullemad, kui Versailles rahu tingimused Saksamaale), mis jahutavad mõneti Napoleoni populaarsust, ent ei tõsta eriti Louis XVIII oma.

Louis XVIII oli tüse ning haiglane, üsna sarnane oma vanemale vennale, keda rahvas hea sõnaga ei meenutanud. Kuigi Louis ei muuda alguses eriliselt Napoleoni loodud riigisüsteemi, ei anna ka see tema populaarsusele midagi juurde. Hiljem langeb Louis XVIII ultratagurlike rojalistide mõju alla ning tema maine rahva silmis langeb veelgi. Ometi võlgneb Prantsusmaa Louis XVIII palju, kuna just tema oli see, kes aitas Prantsusmaal üle saada Napoleoni viimaste sõdade ning reparatsioonide tekitatud sügavast kriisist. Ent pigem mäletas rahvas siiski seda, et Louis XVIII oli kogu revolutsiooni, Napoleoni valitsemisaja ning Napoleoni sada päeva veetnud eksiilis, et ta oli võimule tulnud võõrvägede abiga ning nende otsusel.

Kui Louis XVIII 1824. aastal sureb, leinab rahvas (ja eriti uuem põlvkond) pigem Napoleoni, kelle hiilgus ja populaarsus on saanud uut jõudu tema surma läbi kolm aastat varem. Louis XVIII meenutas rahvale pigem vana ja tagurlikku režiimi. Üsna pea pärast Napoleoni surma tekib müüt (kahtlus) tema mürgitamise kohta ning teadagi, kelle poole rahvas näpuga näitab.

Kui Louis XVIII sai võimule suhteliselt vanana, siis tema järel troonile tõusev noorem vend Charles X on oma vanemast vennast kõigest kaks aastat noorem.


Eelnev
Louis XVII
Prantsusmaa kuningas
18151824
Järgnev
Charles X